ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα

Βενεζουέλα: Διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα
AP Photo/Eduardo Verdugo

Διορία 72 ωρών δίνει η Βενεζουέλα στις ΗΠΑ προκειμένου να αποχωρήσουν από τα εδάφη της οι διπλωμάτες που βρίσκονται εκεί. Η εν λόγω απόφαση έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα αποσυρθεί όλο το διπλωματικό προσωπικό της.

«Η Βενεζουέλα αποφάσισε να μην δώσει παράταση για την παραμονή των Αμερικανών διπλωματών που βρίσκονται ακόμα στην χώρα και για τον λόγο αυτό στις 11 Μαρτίου ζητήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το προσωπικό που παραμένει να εγκαταλείψει τη χώρα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, έγραψε στο Twitter:

«Οι Αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Βενεζουέλας μέσα σε 72 ώρες».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι η διπλωματία των ΗΠΑ θα αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα μέσα στην εβδομάδα.

«Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μάικ Πομπέο.

Την 23η Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, και διέταξε την αποχώρηση όλων των αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια. Αλλά αμφισβητώντας τη νομιμοποίηση του Μαδούρο, η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Την 24η Ιανουαρίου πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ