ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη νεκρών από την κατάρρευση σχολείου

Νιγηρία: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη νεκρών από την κατάρρευση σχολείου
AP Photo/Sunday Alamba

Οι Αρχές της Νιγηρίας επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν νεκροί από την κατάρρευση του κτηρίου στο στεγαζόταν και ένα Δημοτικό σχολείο.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Λάγκος σημείωσε πως ανασύρθηκαν νεκροί, χωρίς να δίνει νούμερο. Την ίδια ώρα, οι διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες.

«Έχουμε διασώσει περίπου 25 ανθρώπους ενώ υπάρχουν ήδη νεκροί», δήλωσε ο κυβερνήτης του Λάγκος Ακινβούμνι Αμπόντε, μιλώντας στο σημείο όπου κατέρρευσε το τετραώροφο κτήριο.

Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να είναι παγιδευμένοι έως 100 μαθητές και πολλοί άλλοι στα συντρίμμια.

Η τετραώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε σε λαϊκή συνοικία της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, στέγαζε στον τελευταίο όροφό της ένα Δημοτικό σχολείο και έναν παιδικό σταθμό.

Πλήθος ανθρώπων βρίσκεται στον τόπο του δυστυχήματος, κοντά στην αγορά Ιταφάτζι. Εξαιτίας της μεγάλης σύγχυσης που επικρατεί, εξακολουθεί να είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιος απολογισμός των τραυματιών ή των νεκρών.

«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να μάθουμε πόσοι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο εσωτερικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματικός της αστυνομίας Σέουν Αρίβιο, προσθέτοντας πως ο αριθμός τους είναι πιθανόν μεγάλος.

«Έχουμε ήδη βγάλει τουλάχιστον 20 ανθρώπους», πρόσθεσε χωρίς να μπορεί να πει αν ήταν ζωντανοί. Τουλάχιστον ένα παιδί απομακρύνθηκε νεκρό από τα συντρίμμια, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ντέριν, ένας νέος της γειτονιάς ο οποίος πήρε μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στη στέγη της πολυκατοικίας, είπε πως «τουλάχιστον 10 παιδιά» εξακολουθούσαν το μεσημέρι να είναι παγιδευμένα στα συντρίμμια, «και φαίνεται πως είναι ζωντανά».

Η κατάρρευση του κτηρίου σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Ολαμίν Νουζμπάχ, έναν κάτοικο της γειτονιάς. «Ήμασταν έξω και καπνίζαμε, όταν είδαμε την πολυκατοικία να πέφτει», είπε.

Μέσα στο πλήθος γονείς φώναζαν και έκλαιγαν ικετεύοντας τους διασώστες να σώσουν τα παιδιά τους.

Ένας εκσκαφέας επιχειρούσε νωρίς το απόγευμα να σηκώσει όγκους από μπετόν για να διευκολύνει τους διασώστες. Περνώντας από τη στέγη του κτηρίου προσπαθούσαν να φθάσουν στους κάτω ορόφους σε μια κούρσα με τον χρόνο για τον εντοπισμό και τη διάσωση επιζώντων.

Κάτοικοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το κτήριο που κατέρρευσε είχε επισημανθεί και σημαδευτεί για κατεδάφιση από την Πολιτεία του Λάγκος, επειδή υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει.

Φονικές καταρρεύσεις κτηρίων συμβαίνουν συχνά στη Νιγηρία, λόγω παραβίασης των κανόνων δόμησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ