ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Γιατί ο δράστης έβαλε στο «στόχαστρο» την Τουρκία

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Γιατί ο δράστης έβαλε στο «στόχαστρο» την Τουρκία
Associated Press

Ο Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος θεωρείται ο βασικός ύποπτος για το μακελειό με τους 49 νεκρούς σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, είχε ταξιδέψει πολλές φορές στην Τουρκία και είχε μείνει για αρκετά μεγάλο διάστημα εκεί, δήλωσε στο CNNi ανώτερος αξιωματούχος.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει θέσει στο μικροσκόπιο τις κινήσεις και τις επαφές του υπόπτου στη χώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος εκτιμά ότι ο Τάραντ πιθανότατα πραγματοποίησε ταξίδια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Σε ένα κεφάλαιο του μανιφέστου του μίσους του Τάραντ, ζητούσε την εκτέλεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κρατικό κανάλι ΤΡΤ, επικαλούμενο τις τουρκικές Αρχές, μετέδωσε ότι οι αξιωματούχοι ερευνούν εάν ο Τάραντ βρισκόταν στη χώρα για να κάνει κάποια τρομοκρατική ενέργεια ή δολοφονία.

Εξάλλου, στο 74 σελίδων μανιφέστο του, ο 28χρονος μακελάρης είχε βάλει στο στόχαστρο τους Τούρκους, λέγοντας πως «ερχόμαστε να πάρουμε την Κωνσταντινούπολη». Επιπλέον, σε ένα από τα όπλα που έφερε πάνω του ο 28χρονος -ένα ημιαυτόματο πυροβόλο όπλο τύπου AR-15 το οποίο έχει υποστεί τροποποιήσεις- αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες η λέξη «τουρκοφάγος».

Εκτός αυτού, οι γεμιστήρες από το αυτόματο όπλο του είχαν επάνω τους γραμμένα τα ονόματα άλλων μακελάρηδων, που επιτέθηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη.

Ειδικότερα, στη σελίδα 27 του μανιφέστου, που ανήρτησε ο ίδιος πριν την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 49 άτομα, αναφέρει:

«Προς τους Τούρκους

Μπορείτε να ζείτε ειρηνικά στα δικά σας εδάφη και δε θα σας βρει κακό.

Στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου.

Αλλά αν τολμήσετε να ζήστε σε ευρωπαϊκά εδάφη, οπουδήποτε δυτικά του Βοσπόρου, θα σας σκοτώσουμε και θα σας διώξουμε σαν κατσαρίδες από τα εδάφη μας.

Ερχόμαστε να πάρουμε τη Κωνσταντινούπολη και θα καταστρέψουμε κάθε τζαμί και μιναρέ στην πόλη.

Η Αγία Σοφία θα ελευθερωθεί από μιναρέδες και η Κωνσταντινούπολη θα είναι και πάλι δικαιωματικά χριστιανική.

Τρέξτε πίσω στα εδάφη σας, όσο έχετε ακόμη τη δυνατότητα».

Στο μανιφέστο του επικαλείτο επίσης ως κίνητρο για τις επιθέσεις «η λευκή γενοκτονία», όρος που χρησιμοποιούν συχνά ρατσιστικές ομάδες για να αναφερθούν στη μετανάστευση και την αύξηση του πληθυσμού των μειονοτήτων.

Ο Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση, την οποία αποκάλεσε το τελευταίο παράδειγμα ρατσισμού και της ανερχόμενης ισλαμοφοβίας.

Αναφερόμενος στο μανιφέστο του Τάραντ, ο Ερντογάν δήλωσε πως και την Τουρκία, τον λαό της και τον ίδιο προσωπικά απειλούν οι δράστες της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία, προσθέτοντας ότι απειλούν να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη, να τους σκοτώσουν όλους και να απελευθερώσουν την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες.

Μιλώντας σε προεκλογική ομιλία του στο Γκαζιάντεμπ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ανάμεσα στους τραυματίες στην Νέα Ζηλανδία ήταν και τρεις Τούρκοι. «Εγώ επικοινώνησα με τον ένα και μίλησα μαζί του», ανέφερε, ενώ για το μανιφέστο του δολοφόνου που εκδόθηκε στην Ζηλανδία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «τώρα εκδόθηκε και αυτή η ποταπή ανακοίνωση του δολοφόνου».

«Σε αυτή την ανακοίνωση στόχος είναι μαζί με όλους τους μουσουλμάνους, η χώρα μας, το λαός μας, και εγώ προσωπικά. Τι λέει; Δεν θα περάσουμε από το Βόσπορο στη δυτική πλευρά, δηλαδή στην ευρωπαϊκή πλευρά. Αλλιώς τί θα γίνει; Θα έρθει στην Κωνσταντινούπολη και θα μας σκοτώσει όλους, θα μας διώξει από τα εδάφη μας και θα ελευθερώσει την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες. Αυτά είναι εκφράσεις επιθυμίας που τις κρατούν ζωντανές στα κεφάλια και τις καρδιές των ανθρώπων», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΡΙΚ.

«Έη αδαή, πρώτα μάθε αυτό. Εμείς γι’ αυτό κρατάμε έτσι σφιχτά τις προσευχές μας που αποτελούν βάση της θρησκείας μας, τα τζαμιά μας στα οποία γίνονται οι προσευχές, τους μιναρέδες μας, την σημαία μας που είναι το σύμβολο της ανεξαρτησίας μας. Εσύ με ποιο έθνος μιλάς και τί μιλάς; Τι νόημα έχει αν παντού έχεις βόμβες. Εσύ βρήκες τους αθώους μουσουλμάνους», συνέχισε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ανακοινώσει τα ονόματα δύο Τούρκων οι οποίοι τραυματίστηκαν στη Νέα Ζηλανδία, λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι ευθύνη για τα επεισόδια ισλαμοφοβίας έχουν και οι ανεύθυνοι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αξιολογούν τις επιθέσεις και το μίσος κατά του Ισλάμ και των μουσουλμάνων ως ελευθερία της έκφρασης και πως ζητούν να ληφθούν μέτρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ