ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Πιθανή μία παράταση του Brexit υπό όρους

Τουσκ: Πιθανή μία παράταση του Brexit υπό όρους
AP Photo/Frank Augstein

Πιθανή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τη σύντομη χρονική παράταση του Brexit.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή Τύπου του ο Τουσκ, είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η Τερέζα Μέι κατέθεσε επίσημο αίτημα για παράταση του «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωσημέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση θα είναι πιθανή, αλλά θα εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε ο Τουσκ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης «εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης».

Ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε νωρίτερα πως το σώμα θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία Brexit είναι η 29η Μαρτίου, με την Μέι να ζητά παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για τη χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα διστάσει να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες» αν κριθεί αναγκαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ