ΚΟΣΜΟΣ

Ρόμπερτ Μιούλερ: Τίτλοι τέλους στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα εντός των ημερών

Ρόμπερτ Μιούλερ: Τίτλοι τέλους στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα εντός των ημερών
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Η αποστολή του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος υπέβαλε την Παρασκευή στο υπουργείο Δικαιοσύνης την τελική του έκθεση για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, θα τερματιστεί μέσα "στις επόμενες μέρες", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε ο ειδικός εισαγγελέας θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις διαβιβαστούν στο Κογκρέσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα διαβιβάσει στους βουλευτές μια σύνοψη των ευρημάτων της έκθεσης το συντομότερο μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Μιούλερ χρησιμοποίησε την εξουσία του για να ασκήσει διώξεις, έπειτα από αδικήματα που προέκυψαν από την έρευνα του, απαγγέλοντας κατηγορίες σε μια σειρά συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα σε άλλους, στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ εξαρτώνται οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σχετικά με την έκθεση που του υπέβαλε ο ειδικός εισαγγελέας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Οι δικηγόροι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και Τζέι Σέκουλοου, δηλώνοντας "ικανοποιημένοι" με την υποβολή της έκθεσης του Μιούλερ, τόνισαν επίσης ότι ο Μπαρ είναι αυτός που "θα καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα".

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι η προεδρία δεν έλαβε αντίγραφο της έκθεσης, ούτε έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό της. Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί "η διαδικασία να ακολουθήσει την πορεία της", συμπλήρωσε.

Τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια».

Με κοινή τους ανακοίνωση, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δεν πρέπει να επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να «αναμειχθεί» στα επόμενα βήματα.

«Τώρα που ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ κατέθεσε την έκθεσή του στον υπουργό Δικαιοσύνης είναι επιτακτική ανάγκη για τον κύριο Μπαρ να δώσει ολόκληρη την έκθεση στη δημοσιότητα και να παράσχει το υποκείμενο έγγραφο και ευρήματα στο Κογκρέσο», αναφέρουν η Πελόζι και ο Σούμερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ