ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ανταλλάσσει την πρωθυπουργία με υπερψήφιση της συμφωνίας η Μέι;

Brexit: Ανταλλάσσει την πρωθυπουργία με υπερψήφιση της συμφωνίας η Μέι;
AP Photo/Frank Augstein

Πρόθυμη να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας φέρεται να είναι η Τερέζα Μέι για να περάσει η συμφωνία της για το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε στη θερινή της κατοικία στο Τσέκερς με βουλευτές που στηρίζουν το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση - μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον - ενημέρωσε πως θα παραιτηθεί εάν ψηφίσουν τη συμφωνία που συνήψε με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης για το backstop που απεχθάνονται.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων – πλην του Τζόνσον – ήταν οι Ντάνκαν Σμιθ, Στιβ Μπέικερ, Τζέικομπ Ρις Μογκ, Ντέιβιντ Ντέιβις, όπως αναφέρει το ITV News.

Η πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τις πλήρεις προθέσεις της.

Να σημειωθεί πως χθες δημοσίευμα των Sunday Times ανέφερε πως ένδεκα υπουργοί της κυβέρνησης της Μέι «συνωμοτούν» για να την εξωθήσουν σε παραίτηση.

«Ένα πλήρως ανεπτυγμένο πραξικοπηματικό σχέδιο του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το βράδυ για την απομάκρυνση της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία», τόνισε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Ο Νάιτζελ Έβανς, βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit, τόνισε πως Συντηρητικοί βουλευτές έλουν αντικατάσταση της Μέι.

«Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι δεν θέλουν τη συμμετοχή της πρωθυπουργού στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων», είπε στο ραδιόφωνο του BBC και προσέθεσε πως η Μέι πρέπει να παραιτηθεί αν η συμφωνία της δεν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ