ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δίωξη για δωροδοκία στον πρώην πρόεδρο της Ιντερπόλ

Κίνα: Δίωξη για δωροδοκία στον πρώην πρόεδρο της Ιντερπόλ
REUTERS, FILE

Η Κίνα θα ασκήσει δίωξη στον πρώην πρόεδρο της Ιντερπόλ Μενγκ Χονγκγουέι για δωροδοκία.

Έπειτα από έρευνα που έγινε σε βάρος του, προέκυψε ότι είναι ύποπτος για δωροδοκία και παραβίαση των κανόνων πειθαρχίας, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή κατά της διαφθοράς του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Μενγκ αποπέμφθηκε επίσης από τις τάξεις του κόμματος, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων.

Πέρυσι, η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι ο Μενγκ παραιτήθηκε από την προεδρία της, αφού οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η σύζυγός του δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη του έπειτα από ταξίδι στην πατρίδα του.

Ο Μενγκ ήταν πρόεδρος της Ιντερπόλ από τον Νοέμβριο του 2016.

Προ ολίγων ημερών, η σύζυγος του κατέθεσε μήνυση για «απόπειρα απαγωγής» όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της Λιόν, όπου εδρεύει η διεθνής αστυνομία με την ίδια να υποστηρίζει πως δέχεται απειλές.

Όπως είχε δηλώσει, στις αρχές Οκτωβρίου πήγαν στο σπίτι της δύο Κινέζοι επιχειρηματίες και της ζήτησαν να τους συνοδεύσει στην Τσεχία με ιδιωτικό αεροσκάφος. Εκείνη αρνήθηκε, όμως δύο ημέρες αργότερα την επισκέφθηκαν και πάλι, για να της προτείνουν να κάνει «μια περιήγηση στις πόλεις της Ευρώπης».

«Μετά την απόπειρα απαγωγής, ενημέρωσα την αστυνομία που με έθεσε υπό την προστασία της, μαζί με τα 7χρονα δίδυμά μου», είπε η Μενγκ στο Radio France και την εφημερίδα Liberation.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ