ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Τουσκ στο Ευρωκοινοβούλιο για μακρά παράταση του Brexit

Έκκληση Τουσκ στο Ευρωκοινοβούλιο για μακρά παράταση του Brexit
AP Photo/Francisco Seco

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για την ανάκληση του Άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τουσκ.

Σε tweet που αναρτήθηκε μετά τη σύντομη ομιλία του, πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της.

Το παρασκήνιο της «παραίτησης» Μέι

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως σύμβουλοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, συζητούν ένα χρονοδιάγραμμα για την παραίτησή της αλλά ίσως καθυστερήσουν οι ανακοινώσεις επί του ζητήματος μέχρι την τρίτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο επί του σχεδίου της για το Brexit.

«Αυτό θα απέτρεπε την ανάρμοστη εντύπωση ότι κάποιοι βουλευτές των Τόρις, για παράδειγμα ο Μπόρις (Τζόνσον), στηρίζουν τη συμφωνία με ευτελή κίνητρα», ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης των FT Τζορτζ Πάρκερ στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συνεννόηση ότι η Μέι θα ανακοινώσει την αποχώρησή της όταν ή εάν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό της κόμμα στηρίξουν τη συμφωνία της και αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ