ΚΟΣΜΟΣ

Ο λόγος στους βουλευτές: Ξεκινά η συζήτηση για το plan b του Brexit

Ο λόγος στους βουλευτές: Ξεκινά η συζήτηση για το plan b του Brexit
(AP Photo/Frank Augstein)

Αβεβαιότητα, εμπόδια και πολιτικό χάος: ο δρόμος προς την… έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υπάρξει μακρύς και δαιδαλώδης για τη Βρετανία, με τους νομοθέτες να ετοιμάζονται σήμερα να ψηφίσουν για τα επόμενα «βήματα» του Brexit. Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται συνεδρίαση της Επιτροπής 1922 και η τοποθέτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ενώπιον συντηρητικών βουλευτών –μια διαδικασία που είναι ανεξάρτητη από την ψηφοφορία.

Με τη φημολογία για παραίτηση της Μέι -υπό προϋποθέσεις και σε συγκεκριμένη χρονική συγκυρία- να εντείνονται τις τελευταίες ώρες βρετανικά ΜΜΕ προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο κοινοβούλιο.

Και παρότι κανένας δεν φαίνεται να περιμένει άρση του αδιεξόδου μέσα στις επόμενες ώρες, σήμερα αναμένεται να απαντηθούν δύο σημαντικά ερωτήματα.

Θα μπορέσει η Τερέζα Μέι μπορεί να βάλει τη σταθερότητα της χώρας πάνω από την πολιτική της καριέρα και να δεσμευτεί να παραιτηθεί; Και θα μπορέσει το κοινοβούλιο της χώρας, να βρει ένα εναλλακτικό σχέδιο Brexit;

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη –όχι μόνο για το Brexit αλλά και για την πολιτική ζωή της Βρετανίας. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που οι νομοθέτες αναλαμβάνουν τα «ηνία» μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αλλάζουν τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίζει η κυβέρνηση.

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, οι Βρετανοί νομοθέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με διάφορες επιλογές –μεταξύ των οποίων και ορισμένες που είχε αφαιρέσει από την ατζέντα η Τερέζα Μέι.

Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

1. Σκληρό Brexit, δηλαδή έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 12 Απριλίου, χωρίς συμφωνία
2. Δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit
3. Μια εμπορική συμφωνία τύπου Καναδά
4. Ανάκληση του Άρθρου 50 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
5. Μια «ενισχυμένη» συμφωνία τύπου Νορβηγίας, κάτι που σημαίνει «μαλακό» Brexit με συμφωνία για να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία

Η κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 14:00 ώρα Ελλάδος ενώ η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 21:00.

Το παρασκήνιο

Όπως γράφει το BBC, ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές επιμένουν πως η Τερέζα Μέι θα πρέπει να ανακοινώσει την ημερομηνία αποχώρησής της από τον πρωθυπουργικό θώκο εάν θέλει να εγκριθεί η συμφωνία της με την τρίτη προσπάθεια.

Το κρατικό δίκτυο αναφέρει ότι ορισμένοι από τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers, δηλαδή υποστηρικτές της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αρχίσει απρόθυμα μεν σταθερά δε, να κάνουν βήματα προς τη Μέι και ετοιμάζονται να στηρίξουν την πρότασή της. Μάλιστα, η Άντρεα Λίντσομ, επικεφαλής του βρετανικού κοινοβουλίου, είπε πως η κυβέρνηση ελπίζει πως θα καταφέρει να εισάγει την πρόταση Μέι στο κοινοβούλιο για τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να συμβεί αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε την απαραίτητη στήριξη για να έρθει ξανά στο κοινοβούλιο η συμφωνία» τόνισε η ίδια, σε συνέντευξή της στο Radio 4 του BBC.

«Μισή φρατζόλα ψωμί είναι καλύτερη από το να μην έχεις καθόλου ψωμί» είπε ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, συντηρητικός βουλευτής μιλώντας στο BBC.

«Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι καλή συμφωνία ούτε καλή επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρις-Μογκ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι σκοπεύει να στηρίξει την πρόταση Μέι εάν η πρωθυπουργός καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως εάν η πρόταση Μέι καταψηφιστεί και πάλι, τότε υπάρχει μια ευδιάκριτη και εντεινόμενη αίσθηση ότι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόλα αυτά, οι 10 βουλευτές του DUP παραμένουν, κατά πολλούς, το κλειδί για συμφωνία.

Μέχρι στιγμής, όμως, παραμένει ασαφής η στάση που θα κρατήσουν τις επόμενες ώρες, καθώς ζήτησαν από τους Τόρις να μην υποχωρήσουν δεν υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές» στην κυβερνητική πρόταση για το Brexit.

Τι αναμένεται από τη σημερινή διαδικασία

Η σημερινή διαδικασία δεν αναμένεται να αναδείξει κάποιο plan B για το Brexit σήμερα, ωστόσο το ντιμπέιτ στο κοινοβούλιο για τις εναλλακτικές προτάσεις θα αναδείξει ποιο σενάριο έχει τη μεγαλύτερη στήριξη στη βουλή.

Μάλιστα, ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας την επόμενη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο το τοπίο.

Ενδέχεται, μάλιστα, να αναδειχτεί και κάποια πρόταση νομοθετών που θα επιτρέψει την άρση του αδιεξόδου.

Έκκληση Τουσκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε έκκληση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση του Brexit.

«Δεν μπορούμε να προδώσουμε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους που υπέγραψαν την αίτηση για την ανάκληση του Άρθρου 50, το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έκαναν πορεία υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ή την αυξανόμενη πλειονότητα ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τουσκ.

Σε tweet που αναρτήθηκε μετά τη σύντομη ομιλία του, πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι ανοικτό σε μια μακρά παράταση, εάν η Βρετανία επιθυμεί να ξανασκεφθεί τη στρατηγική της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ