ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνητές αποκαλύπτουν γιατί οι γονείς δεν πρέπει να πετάνε τα παιδικά δόντια

Ερευνητές αποκαλύπτουν γιατί οι γονείς δεν πρέπει να πετάνε τα παιδικά δόντια
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Chris Carlson

Το να κρατήσουν οι γονείς τα δόντια που πέφτουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορεί να αποδειχτεί μια... σωτήρια κίνηση για πλήθος ιατρικών λόγων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως τα βλαστοκύτταρα που βρίσκονται σε ένα νεότερο δόντι είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε περιβαλλοντική βλάβη συγκριτικά με ένα ενήλικο δόντι και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την δύσκολη διαδικασία πρόσβασης σε μυελό των οστών σε άλλες περιοχές του σώματος για τα βλαστοκύτταρα.

Η νέα μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο τα επόμενα χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, την ανάπλαση οστών και την αναγέννηση νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο για την πρόληψη πιθανών καρδιακών προσβολών.

Σε μια κλινική δοκιμή στην Κίνα, τα παιδικά δόντια χρησιμοποιήθηκαν για την αναγέννηση των νέων δοντιών 30 ασθενών, τα οποία δεν είχαν αναπτυχθεί πλήρως. «Μέχρι στιγμής έχουμε δεδομένα για δύο, δυόμιση και τρία χρόνια και φαίνεται πως είναι μια αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία», δήλωσε το Σεπτέμβριο του 2018, μέλος του Εθνικού Προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ