ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι πέθανε ο Χίτλερ: Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του

Έτσι πέθανε ο Χίτλερ: Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του
Associated Press

«Θα το τελειώσω σήμερα»: Τα τελευταία λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, λίγες μόλις ώρες προτού αυτοκτονήσει, όπως τα καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο πιλότος, προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, Χανς Μπαουρ, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το ημερολόγιο του Αντιστράτηγου Χανς Μπαουρ (Hans Baur), ενός εκ των πιο έμπιστων μελών του προσωπικού του Χίτλερ, διαθέτει σπάνιες φωτογραφίες του δικτάτορα, καθώς και μια καταγραφή των τελευταίων ωρών του Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1945.

Τα απομνημονεύματα του Μπάουρ επανακυκλοφόρησαν με τον τίτλο 'I was Hitler's Pilot' και περιλαμβάνουν τις τελευταίες συνομιλίες τους.

«Ο Χίτλερ ήρθε σε μένα και πήρε και τα δύο μου χέρια στα δικά του», θυμάται ο Μπάουρ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 96 ετών. «Μπαουρ, θέλω να σου πω αντίο. Ήρθε η ώρα. Οι στρατηγοί μου με πρόδωσαν. Οι στρατιώτες μου δεν θέλουν να συνεχίσω και εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω», λέει ο πιλότος και προσθέτει:

«Προσπάθησα να τον πείσω ότι υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα αεροπλάνα και ότι θα μπορούσα να τον φυγαδεύσω σε Ιαπωνία ή Αργεντινή, ή σε κάποιον από τους Σεΐχηδες, που ήταν όλοι πολύ φιλικά προσκείμενοι χάρη στη συμπεριφορά του απέναντι στους Εβραίους».

«Ο πόλεμος θα τελειώσει με την πτώση του Βερολίνου. Και εγώ στέκω ή πέφτω με το Βερολίνο», απάντησε τότε ο Χίτλερ.

«Ένας άντρας πρέπει να έχει αρκετό κουράγιο για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Γι’ αυτό το τελειώνω τώρα. Ξέρω ότι αύριο εκατομμύρια άνθρωποι θα με καταραστούν. Αυτή είναι η μοίρα», ανέφερε και συνέχισε:

«Οι Ρώσοι ξέρουν πολύ καλά ότι είμαι εδώ σε αυτό το καταφύγιο και φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιήσουν καπνογόνα. Ξέρω ότι υπάρχουν μηχανισμοί εδώ για αυτά, αλλά μπορείς να βασιστείς σε αυτούς;».

Και καταλήγοντας είπε στο φίλο του, σύμφωνα με το ημερολόγιο: «Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν μπορώ. Το τελειώνω σήμερα».

Τότε ο Χίτλερ πρόσφερε στον Μπάουρ έναν πολύτιμο πίνακα ως δώρο για τα 12 χρόνια υπηρεσίας του προτού αυτοκτονήσει λίγο αργότερα, μαζί με τη σύζυγό του Έβα Μπράουν - την οποία είχε παντρευτεί λίγες ώρες πριν.

Ο Μπάουρ, μετά τη συνομιλία τους, πυροβολήθηκε στην προσπάθειά του να ξεφύγει και έχασε το πόδι του. Στη συνέχεια πέρασε δέκα χρόνια σε σοβιετική φυλακή, όπου βασανίστηκε χωρίς οίκτο, προκειμένου να αποκαλύψει πληροφορίες για τον Χίτλερ.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο στενό κύκλο των φίλων του Φύρερ, ο Μπάουρ ισχυρίζεται ότι δεν είχε ανάμειξη με την πολιτική στο Τρίτο Ράιχ, λέγοντας πως ήταν πιλότος και όχι πολιτικός.

Το τελευταίο γεύμα του Χίτλερ

Την ίδια ώρα, γράμματα του προσωπικού μάγειρα του Χίτλερ Constanze Manziarly, που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι το τελευταίο γεύμα του Φύρερ, ο οποίος ήταν χοροτφάγος, ήταν μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας.

Τα γράμματα, τα οποία βρήκε ο ερευνητής Στέφαν Ντίτριχ, έστειλε στην αδερφή της στην Αυστρία το 1944 και μαρτυρούν την αγχωτική και τρομακτική ζωή της με το δικτάτορα.

Η Margot Wölk, η οποία μαζί με άλλες 15 γυναίκες δοκίμαζαν όλα τα φαγητά πριν από τον Χίτλερ, σε περίπτωση που κάποιος ήθελε να τον δηλητηριάσει, είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξη πριν από λίγα χρόνια:

«Έμεινα δίπλα στον Χίτλερ στη Φωλιά του Λύκου δυόμιση χρόνια. Ήταν χορτοφάγος. Δεν έφαγε ποτέ κρέας στο χρονικό διάστημα που ήμουν μαζί του. Ήταν παρανοϊκός και φοβόταν μήπως δηλητηριαστεί από τους Βρετανούς. Για το λόγο αυτό είχε 15 κορίτσια που δοκίμαζαν το φαγητό πριν το φάει εκείνος».

Όσο για την ποιότητα του φαγητού, είπε ότι ήταν η καλύτερη: «Το φαγητό ήταν εξαιρετικό. Έτρωγε τα καλύτερα λαχανικά, τα καλύτερα χόρτα και ό,τι πιο καλό μπορεί να φανταστεί κανείς. Συχνά τα συνόδευε με ρύζι ή σπαγγέτι. Αλλά αυτός ο φόβος μήπως βρεθεί δηλητήριο δεν μας άφηνε να ευχαριστηθούμε ποτέ το φαγητό. Πάντα πιστεύαμε ότι κάθε γεύμα ήταν το τελευταίο μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ