ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σφοδρές μάχες στην Τρίπολη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Λιβύη: Σφοδρές μάχες στην Τρίπολη με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες
AP Photo/ Mohammed El-Sheikhy, File

Ήττα για τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου φαίνεται πως έχασαν τον έλεγχο του πρώην διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης στη Λιβύη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δυνάμεις, συμμαχικές στην κυβέρνηση της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που εδρεύει στην Τρίπολη, παρατηρήθηκαν μέσα στο αεροδρόμιο, ενώ συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Χάφταρ μαίνονται νότια του αεροδρομίου, τόνισαν ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο και κάτοικοι.

Ο απολογισμός των συγκρούσεων θέλει τουλάχιστον 32 άνθρωποι να σκοτώθηκαν ενώ σε 50 ανέρχονται οι τραυματίες από την έναρξη, την Πέμπτη, της στρατιωτικής επιχείρησης των δυνάμεων του στρατάρχη.

«Η γρήγορα αυξανόμενη ανάπτυξη των δυνάμεων πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικό εκτοπισμό του πληθυσμού», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει ότι οι υπηρεσίες αρωγής επί του εδάφους διαθέτουν αρκετές ιατρικές προμήθειες και συσκευασίες για την φροντίδα τραυμάτων για έως και 210.000 ανθρώπους και για την αντιμετώπιση 900 τραυματισμών για τρεις μήνες.

Σε ανακοίνωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό Libya al-Ahrar, ο υπουργός Υγείας Άχμεντ Όμαρ διευκρίνισε ότι πολλά από τα θύματα είναι άμαχοι χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους. Από την πλευρά του, ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ έκανε λόγο το βράδυ του Σαββάτου για 14 νεκρούς από τις τάξεις του.

Οι μάχες μαίνονταν χθες (Κυριακή) στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του ΛΕΣ του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Πάνω από 3.000 οι εκτοπισμένοι

Την ίδια ώρα, στους 3.400 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες, που μαίνονται κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, δεν υπάρχουν «θετικά νέα για να ανακοινώσει» μετά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΟΗΕ προς τις μαχόμενες πλευρές προκειμένου να εφαρμόσουν μια προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων έχει εγκλωβιστεί σε κατοικημένες περιοχές, εξαιτίας των συγκρούσεων.

Οι ανθρωπιστικοί εταίροι των ΗΕ έχουν αποθηκεύσει βοήθεια σε διάφορες περιοχές στα περίχωρα της Τρίπολης, μεταξύ αυτών τρόφιμα κι ιατρικές προμήθειες, σημείωσε ο Ντουζαρίτς, ωστόσο η κλιμάκωση της βίας εμποδίζει τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών να φθάσουν στον άμαχο πληθυσμό που έχει ανάγκη από βοήθεια.

Η Λιβύη, χώρα όπου επικρατεί χάος από το 2011, όταν ο Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε από εξεγερμένους με αεροπορική υποστήριξη κρατών-μελών του NATO, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο 75χρονος Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά εκθέσεις του ΟΗΕ.

Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι έκανε έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη και για επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Η Μογκερίνι κάλεσε τους Λίβυους ηγέτες να αποφύγουν την στρατιωτική κλιμάκωση και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε η ίδια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντώνται στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να στείλουν αυτό το μήνυμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ