ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για την απελευθέρωση των φυλακισμένων φαλαινών της Ρωσίας

Συμφωνία για την απελευθέρωση των φυλακισμένων φαλαινών της Ρωσίας
facebook

Tην απελευθέρωση τους περίμένουν οι 100 όρκες και φάλαινες μπελούγκα που βρίσκονται επί μήνες αιχμάλωτες σε καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών στην ρωσική Άπω Ανατολή. Η Ρωσία υπέγραψε σχετική συμφωνία με ομάδα ξένων επιστημόνων διεθνούς κύρους στην οποία συμμετέχει ο γνωστός Γάλλος ωκεανογράφος Ζαν Μισέλ Κουστό, γιος του θρυλικού ωκεανογράφου Ζακ Κουστό.

Στην κοινή συμφωνία που υπογράφηκε με τους Ρώσους επιστήμονες, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, προβλέπεται σταδιακή απελευθέρωση των θαλάσσιων θηλαστικών.

«Η απόφαση έγκειται στο να απελευθερωθούν όλα τα θαλάσσια θηλαστικά και να επιστρέψουν στις κανονικές συνθήκες διαβίωσης» δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Πριμόρσκογιε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «οι επιστήμονες από την ομάδα του Κουστό και οι Ρώσοι επιστήμονες θα αποφασίσουν το πότε και ποιά θηλαστικά θα απελευθερωθούν».

Ο Ζαν Μισέλ Κουστό δήλωσε, ότι για τον ίδιο και τους επιστήμονες της ομάδας του είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να διασώσουν τα θαλάσσια θηλαστικά. «Γνωρίζω ότι χρειάζεται πολύ δουλειά, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα πετύχουμε» , δήλωσε ο Κουστό.

Οι επιστήμονες υποσχέθηκαν ότι θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των φαλαινών- μερικές από τις οποίες είχαν αιχμαλωτισθεί τον περασμένο Ιούλιο- τον επόμενο μήνα.

Φωτογραφίες με τις 10 όρκες και 87 μπελούγκες, που βρίσκονται στο καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών σε κόλπο της πόλης Ναχότκα κοντά στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, είχαν δει το φως της δημοσιότητας το περασμένο καλοκαίρι, όταν κάποιες εταιρείες που τις είχαν αιχμαλωτίσει επιχείρησαν να τις πουλήσουν στην Κίνα για να χρησιμοποιηθούν σε θαλάσσια πάρκα ή ενυδρεία.

Οικολογικές οργανώσεις για την προστασία των ζώων κινητοποιήθηκαν σε όλον τον κόσμο , ζητώντας την απελευθέρωση των φαλαινών με έκκλησή τους την οποία υπέγραψαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ενώ η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός και ακτιβίστρια στον τομέα της προστασίας των ζώων Πάμελα Άντερσον είχε ζητήσει με επιστολή της την παρέμβαση του προέδρου Πούτιν για την απελευθέρωση των φαλαινών.

Το Κρεμλίνο παρενέβη και είχε δώσει εντολή στις τοπικές αρχές να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την διάσωση των θαλάσσιων θηλαστικών, ενθαρρύνοντας την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) να ασκήσει διώξεις σε εταιρείες που παραβίασαν την νομοθεσία περί αλιείας.

Το Κρεμλίνο, παρότι είχε παραδεχθεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά κρατούντο σε σκληρές συνθήκες, τόνισε ότι η απελευθέρωση τους θα πρέπει να γίνει προσεκτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ