ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Καλά κρατεί το θρίλερ - Διασφαλίσεις ζητούν οι «27» από τη Μέι

Brexit: Καλά κρατεί το θρίλερ - Διασφαλίσεις ζητούν οι «27» από τη Μέι
AP Photo/Olivier Matthys

Διασφαλίσεις από το Λονδίνο ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία της ΕΕ όσο παραμένει μέλος της η Βρετανία ζητούν οι "27" από τη Μέι. Χωρίς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό συνεχίζονται πλέον οι συζητήσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που εξετάζει το βρετανικό αίτημα για παράταση του Brexit. 

Όπως έγινε γνωστό, οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν περισσότερες συναντήσεις μεταξύ τους, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων από τη Βρετανία και θα ζητήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην υπονομεύσει το μπλοκ, «ιδίως όταν συμμετέχει σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων» κατά τη διάρκεια της παράτασης στο Brexit, σύμφωνα με το αναθεωρημένο προσχέδιο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής έχει ως στόχο να συμφωνηθεί μια νέα παράταση στο Brexit. Το προσχέδιο απόφασης αναθεωρήθηκε απόψε το βράδυ, ώστε να περιλάβει περισσότερες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διαταράξει η Βρετανία τις διαδικασίες για όσο διάστημα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

«Τα 27 μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (...) θα συνεχίσουν να συναντώνται ξεχωριστά (σ.σ. χωρίς τη Βρετανία) σε όλα τα επίπεδα για να συζητούν θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρεται στο κείμενο αυτό, το οποίο ενδέχεται πάντως να τροποποιηθεί περαιτέρω.

Την έξοδο δείχνει το Παρίσι

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ίσως να είναι προτιμότερη από τη διατάραξη της λειτουργίας της Ένωσης από τους Βρετανούς αν παραμείνουν μέλος του μπλοκ ενάντια στη θέλησή τους, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι τα πάντα προτιμότερα από μια μη-συμφωνία. Μια κατάσταση μη-συμφωνίας είναι μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Παράλληλα τόνισε ότι κατά την άποψη της Γαλλίας, η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικές εγγυήσεις ενάντια σε πιθανές παρεμποδίσεις της λειτουργίας του μπλοκ ώστε να δικαιολογηθεί μια μεγαλύτερη παράταση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, δηλώνοντας ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Δεκτική για μεγαλύτερη παράταση αν μπορεί να τη συντομεύσει η Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επισήμανε στους 27 ηγέτες ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να τη συντομεύσει, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιγράφοντας την παρουσία της Μέι στη Σύνοδο Κορυφής ως «πιο στιβαρή από το συνηθισμένο».

Η Μέι μίλησε στους 27 ηγέτες κρατών μελών για περίπου μία ώρα πριν αποχωρήσει από την αίθουσα για να τους αφήσει να αποφασίσουν για το διάστημα μιας παράτασης του Brexit και για τους όρους που ενδεχομένως θα συνοδεύουν μια δεύτερη αναβολή του.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η ομιλία της Μέι εξακολουθούσε να είχε ελλείψεις επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, αναφέροντας ότι «οι ηγέτες είχαν πολλές ερωτήσεις».

Το αίτημα που έχει διατυπώσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, αφορά παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Υπέρ μιας ευέλικτης παράτασης ο Αλέξης Τσίπρας

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως μια ευέλικτη παράταση θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

Η σύνοδος θα είναι δύσκολη για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε πλήρες «ναυάγιο». Αλλά, ακόμη και αν δεν καταποντιστεί η προσπάθειά της σήμερα, την περιμένουν δύσκολες συζητήσεις στη Βρετανία.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Κόρμπιν δεν έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες από τις θέσεις τους για θέματα όπως η τελωνειακή ένωση μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε.

Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων την Πέμπτη, όπως σημειώνει το CNNi, όμως, υπάρχει μία αίσθηση πως οι διαφορές τους είναι πολύ ουσιαστικές για να μπορέσουν να καταλήξουν σε κοινό έδαφος.

Την ίδια αίσθηση φαίνεται ότι έχουν και οι Ευρωπαίοι, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να πιέζουν για μία μακρά παράταση της ημερομηνίας εξόδου – ακόμη και ενός έτους – γιατί δεν διαφαίνεται άμεση συμφωνία.

Οι δηλώσεις των ηγετών

«Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος για να εγκριθεί η Συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο» είπε η Τερέζα Μέι, σημειώνοντας πως αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, «το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου».

«Ξέρω πως πολλοί (από τους ηγέτες) θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ην. Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την ΕΕ», συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο, είπε ότι «τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο» αναφορικά με μια μεγάλη παράταση για το Brexit. Ο Μακρόν είπε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου.

«Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μεγάλης διάρκειας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι για την ίδια «είναι πολύ σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές», σημειώνοντας ότι «αυτό εγγυάται τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών».

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για ανάκληση του άρθρου 50 «θα πρέπει να ληφθεί από τον βρετανικό λαό».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε τη Βρετανία στο μπλοκ μας, δεν μπορεί να είναι ένας σιωπηλός εταίρος, θα πρέπει να έχει λόγο», είπε, προσθέτοντας: «Μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η (Τερέζα) Μέι, είναι δύσκολο να λάβουμε απόφαση».

Ο Βαράντκαρ φάνηκε επίσης πρόθυμος να «δώσει λίγο περισσότερο χρόνο» στους Βρετανούς και να δείξει ευελιξία. «Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι μια προοπτική, ένα σχέδιο, κάποια διαβεβαίωση ότι μια παράταση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο επ' άπειρον» είπε, τασσόμενος υπέρ μιας «τελωνειακής ένωσης» της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η όποια παράταση θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. «Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου», είπε, προσθέτοντας πως «τώρα εναπόκειται στους ηγέτες να αποφασίσουν».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης παράτασης. «Θα έλεγα ότι η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ είναι ιδανική. Τότε η Βρετανία θα έχει περισσότερο χρόνο για να βρει μια λύση. Μέχρι τον Ιούνιο είναι μικρό το διάστημα. Μια παράταση μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι τον επόμενο Μάρτιο (του 2020) είναι ιδανική», είπε.

Ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς υπογράμμισε ότι η απόφαση για το τι θα γίνει «επαφίεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και τον βρετανικό λαό» και υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει τρεις επιλογές: αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αποχώρηση με συμφωνία και ανάκληση του άρθρου 50. «Εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν. Δεν είναι δική μας απόφαση», τόνισε.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομιμότητα και η ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα πληγεί. Όσο μεγαλύτερη είναι παράταση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσει η πρωθυπουργός Μέι τι συμβαίνει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Υπάρχει απογοήτευση, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Δαπανήσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια στο θέμα αυτό και έχουμε τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα να προωθήσουμε», κατέληξε.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε «αισιόδοξη» ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν το αίτημα της Μέι. «Όμως είναι πολύ πιθανόν η παράταση να είναι μεγαλύτερη απ' όσο ανέφερε η Μέι στην επιστολή της», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί απόψε να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Θα έχουμε πολλές σημαντικές συζητήσεις, για το πόσο μεγάλη θα είναι η παράταση και υπό ποιους όρους... Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε.

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ που είπε ότι «δεν είναι βέβαιος» αν θα δοθεί παράταση και ότι «δεν είναι σίγουρο» τι θα σημαίνει αυτό.

«Πρέπει να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να πετύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», σημείωσε από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Δήλωσε επίσης «ανοιχτός» στο να συζητήσει μια ευέλικτη παράταση, μέχρι το τέλος του έτους, όμως η Μέι «δεν το έχει ζητήσει», όπως υπενθύμισε.

Τριγμοί στους Τόρις

Η απόφαση της Μέι να αποταθεί στους Εργατικούς για συζητήσεις ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση προκάλεσε δυσαρέσκεια στις τάξεις των Συντηρητικών, που την κατηγόρησαν για παράδοση του Brexit στα χέρια των Εργατικών (αυτό τουλάχιστον «είδε» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον).

Η προσπάθεια της Ευρώπης να πιέσει για μία μακροπερίοδη παράταση, έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια.

Δείγμα της αυξημένης δυσαρέσκειας των Τόρις είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. 97 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση και ακόμη 80 απείχαν από τη διαδικασία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην αρχηγό τους. Η πρόταση πέρασε με τη βοήθεια των Εργατικών.

Η τελευταία πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο της Μέι είχε κατατεθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο, άρα η Βρετανίδα δεν κινδυνεύει άμεσα (η νομοθεσία ορίζει πως πρέπει να περάσει ένα έτος για να κατατεθεί νέα τέτοια πρόταση).

Brexit: Αντιμέτωπη με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα η Μέι

Οι Συντηρητικοί, λοιπόν, δεν έχουν αυτό το «όπλο» στα χέρια τους, όμως, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit θα συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπο να αποχωρήσει η Μέι από την εξουσία ώστε να αναλάβει κάποιος πρωθυπουργός που δεν θα αντιτίθεται σε ένα «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ