ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πάπας φίλησε τα πόδια πολιτικών για να τηρήσουν τη συμφωνία ειρήνης στο Νότιο Σουδάν

Ο Πάπας φίλησε τα πόδια πολιτικών για να τηρήσουν τη συμφωνία ειρήνης στο Νότιο Σουδάν
vaticannews.va

Τo παπικό πρωτόκολλο έσπασε ο πάπας Φραγκίσκος, γονατίζοντας για να φιλήσει τα πόδια των ηγετών του Νότιου Σουδάν που επισκέφθηκαν το Βατικανό.

Σε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δείχνει τον πάπα να γονατίζει με τη βοήθεια τρίτου και αναπνέοντας βαριά, να φιλά τα πόδια του προέδρου Salva Kiir Mayardit. Έκανε το ίδιο με τους αντιπροέδρους Riek Machar και Rebecca Nyandeng de Mabior.

Οι Kiir και Machar ήταν άλλοτε αντίπαλοι, με τον πρώτο να κατηγορεί το δεύτερο ότι έστησε πραξικόπημα εναντίον του. Ακολούθησαν χρόνια εμφυλίου πολέμου. Το 2018, υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στην Αιθιοπία και τώρα προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση σταθερότητας από κοινού.

«Σε εσάς τους τρεις που συμφωνήσατε για ειρήνη, σας ζητώ ως αδελφός να την τηρήσετε» είπε ο πάπας.

Οι πολιτικοί από το Νότιο Σουδάν έμεναν στην παπική κατοικία για μια πρωτόγνωρη διήμερη πνευματική ανακωχή, μια ιδέα του επικεφαλής της Αγγλικανικής εκκλησίας.

«Η πράξη του πάπα ήταν συγκινητική» σχολίασε το πρακτορείο του Βατικανού, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί κανείς να την καταλάβει παρά μόνο στο κλίμα συγχώρεσης που χαρακτήρισε αυτές τις δύο μέρες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ