ΚΟΣΜΟΣ

Νομοσχέδιο Μενέντεζ: Πώς οι ΗΠΑ βάζουν στο «στόχαστρο» Τουρκία και Ρωσία μέσω Κύπρου και Ελλάδας

Νομοσχέδιο Μενέντεζ: Πώς οι ΗΠΑ βάζουν στο «στόχαστρο» Τουρκία και Ρωσία μέσω Κύπρου και Ελλάδας
AP Photo/J. Scott Applewhite

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και τη Ρωσία για τους S-400 και τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο στέλνει το αμερικανικό νομοσχέδιο Μενέντεζ, το οποίο κατατέθηκε στο Κογκρέσο από τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον Ρεπουμπλικανό Μάρκο Ρούμπιο.

Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται «Νόμος για την προώθηση της εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια και στην Ανατολική Μεσόγειο», αναμένει απάντηση από την κυβέρνηση Τραμπ μέσα σε 90 ημέρες και έχει ως στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που γίνονται από την τριμερή συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας- Ισραήλ για την εκμετάλλευση των ενεργειακών τους πόρων.

Το εν λόγω νομοσχέδιο προειδοποιεί, μάλιστα, για κυρώσεις εναντίον των δύο χωρών και καλεί την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει ενεργά τη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Όπως γράφει το Offsite.com.cy, γίνεται αναφορά και στη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην τελευταία Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στις 20 Μαρτίου 2019 στην Ιερουσαλήμ.

Επισημαίνεται, μάλιστα, η κοινή δήλωση της Συνόδου και η αναφορά για «υπεράσπιση ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Ενδιαφέρον προκαλεί και το σημείο που αφορά την στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία για ρύθμιση του τραπεζικού τομέ , ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν παρουσιάζεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες.

Άρση εμπάργκο όπλων και στρατιωτική βοήθεια σε Κύπρο και Ελλάδα

Αναφορικά με το εμπάργκο όπλων, το νομοσχέδιο τονίζει πως η απαγόρευση όπλων προς την Κύπρο αποσκοπούσε στο να διευκολυνθεί η επανένωση του νησιού. Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκονται 40.000 Τούρκοι στρατιώτες με αρκετά αμερικανικά όπλα.

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως λόγω του εμπάργκο, η Κυπριακή Δημοκρατία επιδίωξε στο παρελθόν να αποκτήσει οπλικά συστήματα από άλλα κράτη όπως η Ρωσία, φωτογραφίζοντας τα S-300 επί διακυβέρνησης Κληρίδη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η άρση του εμπάργκο θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, βοηθώντας στη μείωση της εξάρτησης της κυβέρνησης της Κύπρου από άλλες χώρες για στρατιωτικό υλικό που σχετίζεται με την άμυνα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώρες που εγείρουν προκλήσεις στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα στο Offsite.com.cy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ