ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών επί του εθνικιστικού κόμματος

Φινλανδία: Οριακή νίκη των Σοσιαλδημοκρατών επί του εθνικιστικού κόμματος
Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Άντι Ρίνε EPA/ JARNO KUUSINEN

Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών και το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών ήρθαν σχεδόν ισόπαλα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ενώ η κεντροδεξιά συμπολίτευση δοκίμασε συντριπτική ήττα, αποτέλεσμα που πολιτικοί παρατηρητές απέδωσαν στο αίσθημα ανασφάλειας εξαιτίας της μετανάστευσης, των προβλημάτων του κοινωνικού κράτους και της κλιματικής αλλαγής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν το 17,7% των ψήφων, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό, εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με το 17,5% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το συγκυβερνών κόμμα του Κέντρου του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα και η κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία έλαβαν 13,8% και 17% των ψήφων αντίστοιχα. Αυτή ήταν η πρώτη φορά τον τελευταίο αιώνα που κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει πάνω από το 20% των ψήφων.

Με την ισχύ στο επόμενο κοινοβούλιο κατακερματισμένη και βαθιές διαφορές μεταξύ των κομμάτων εξουσίας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους των δημοσίων υπηρεσιών, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να είναι παρατεταμένες.

Πάντως ο Άντι Ρίνε, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, πρώην συνδικαλιστής ηγέτης, 56 ετών, αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με το λαϊκιστικό κόμμα των Φινλανδών.

«Για πρώτη φορά από το 1999 είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στη Φινλανδία (...) το SPD είναι το κόμμα του πρωθυπουργού», τόνισε ο Ρίνε στους υποστηρικτές και τα μέλη του κόμματός του που πανηγύριζαν την -οριακή- νίκη στο κέντρο του Ελσίνκι.

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν πλέον λιγότερο από δύο μήνες, οι εκλογές στη Φινλανδία παρακολουθούνταν στενά στις Βρυξέλλες.

Αντιμεταναστευτικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Φινλανδών, έχουν ανακοινώσει ότι θα σχηματίσουν νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, με σκοπό να επηρεάσουν το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο ηγέτης της φινλανδικής άκρας δεξιάς Γιούσι Χάλα-άχο, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του κόμματος το 2017, παρότι είχε αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο για τοποθετήσεις του το 2012, όταν συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με τις κλοπές, αναδείχθηκε ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Φινλανδία, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 ψήφους. Ο Ρίνε έλαβε περίπου 12.000.

«Δεν θα μπορούσα να περιμένω ένα αποτέλεσμα σαν αυτό, κανένας δεν το περίμενε», είπε ο Χάλα-άχο στους υποστηρικτές του.

Από την πλευρά του, ο Ρίνε δήλωσε ότι «θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του φινλανδικού λαού (...) σε συνεργασία με άλλα κόμματα», τοποθετούμενος σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Το κόμμα είχε έρθει πρώτο για τελευταία φορά στις βουλευτικές εκλογές του 1999 και ο Πάαβο Λίπονεν είχε ηγηθεί μιας κυβέρνησης συμμαχίας κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς ως το 2003. Έκτοτε οι Σοσιαλδημοκράτες συμμετείχαν σε πολλές κυβερνήσεις, χωρίς ποτέ να αναλάβουν τα ηνία.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έκαναν εκστρατεία εναντίον της πολιτικής λιτότητας της απερχόμενης κυβερνητικής συμμαχίας, που έβγαλε τη χώρα από την ύφεση του 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ