ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Tα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων

Παναγία των Παρισίων: Tα συγκλονιστικά πρωτοσέλιδα των γαλλικών εφημερίδων
AP Photo/Thibault Camus

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίωνπου βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας και προκάλεσε τηνκατάρρευση της στέγης του εμβληματικού καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας, έχει προκαλέσει τη διεθνή θλίψη.

«NOTRE DRAME» που σημαίνει «Το δράμα μας», είναι ο τίτλος για το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation, παραφράζοντας τη Notre Dame, σε μια προσπάθεια να αποδοθεί το μέγεθος της λύπης που επικρατεί σε ολόκληρη τη Γαλλία για την καταστροφή στο ναό.

«Παναγία των Παρισίων: Η καταστροφή», γράφει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Figaro και ο τίτλος του κεντρικού θέματος είναι «Η Παναγία των Παρισίων της θλίψης».

Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης και ενδεχομένως η πυρκαγιά να συνδέεται με αυτές. Σε ορισμένα τμήματα του ναού υπήρχαν σκαλωσιές, ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.

Παναγία των Παρισίων: Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού από την πυρκαγιά

«Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα... Είναι πραγματική τραγωδία», είπε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο. Τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα για την ώρα, ενώ ήδη το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις συνθήκες εκδήλωσης της φωτιάς.

liberation notre dame

«Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας», έγραψε στο Twitter, ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και κατευθύνεται, μαζί με τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.

Η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα, έχει εκκενωθεί και πάνω από 400 πυροσβέστες επιχειρούν προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ