ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Ξύλινος ναός θα χτιστεί στον περίβολο του καθεδρικού

Παναγία των Παρισίων: Ξύλινος ναός θα χτιστεί στον περίβολο του καθεδρικού
AP/ Francisco Seco

Ένας καθεδρικός ναός από ξύλο εξετάζεται να χτιστεί στον περίβολο της Παναγίας των Παρισίων, για να εξυπηρετήσει προσωρινά τους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του εμβληματικού καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά της Δευτέρας.

"Δεν θα πρέπει να πούμε 'ο καθεδρικός έκλεισε για πέντε χρόνια και τελείωσε'", δήλωσε ο εφημέριoς του ναού, μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ στο ειδησεογραφικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης CNews και πρόσθεσε: "Επομένως σκέφτηκα: 'δεν μπορώ στον περίβολο να χτίσω έναν προσωρινό καθεδρικό;'"

Η δήμαρχος του Παρισιού, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, ενθάρρυνε το σχέδιο, πρόσθεσε ο μονσινιόρος και δέχθηκε να παραχωρήσει "ένα μέρος του περιβόλου" για την ανέγερση αυτής της "ξύλινης" εκκλησίας, πρόσθεσε.

"Δεν έχει ληφθεί επισήμως η απόφαση", δήλωσε παράλληλα στον ραδιοσταθμό RMC ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. "Προσωρινός καθεδρικός, τόπος υποδοχής, τόπος που θα επιτρέπει στους πιστούς να μπορούν να προσεύχονται (...) όλα αυτά είναι υπό συζήτηση, υπό προετοιμασία".

"Όλος ο κόσμος θέλει να γίνει κάτι ώστε κάθε Γαλλίδα, κάθε Γάλλος, κάθε Ευρωπαίος, κάθε πολίτης του κόσμου, να έχει την δυνατότητα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ξαναβρεί την Νοτρ Νταμ την περίοδο των εργασιών", οι οποίες αναμένεται να χρειαστούν το μέγιστο πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις προσδοκίες που εξέφρασε την Τρίτη το βράδυ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο μονσινιόρος Σοβέ θέλει να υπάρξει "ένας τόπος υποδοχής όπου θα υπάρχουν ιερείς για να μπορεί να μιλήσει κάποιος" και ο οποίος θα έχει επίσης ως προορισμό να υποδέχεται τους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία των Παρισίων. Αυτοί ανέρχονταν σε 12 εκατομμύρια το 2017.

Το κτίριο που θα την αντικαταστήσει προσωρινά θα κατασκευαστεί "γρήγορα", σημείωσε ο εφημέριος της Παναγίας των Παρισίων, μόλις "μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στον περίβολο", ο οποίος παραμένει κλειστός.

Η Παναγία των Παρισίων, το κτίριο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη, υπέστη μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά της Δευτέρας, η οποία οφείλεται σύμφωνα με την έρευνα των αρμόδιων αρχών σε ατύχημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ