ΚΟΣΜΟΣ

Κρυμμένος «θησαυρός»: Βρήκαν ξεχασμένενες ζωντανές ηχογραφήσεις του Bob Marley

Κρυμμένος «θησαυρός»: Βρήκαν ξεχασμένενες ζωντανές ηχογραφήσεις του Bob Marley
AP Photo/Str

Ζωντανές ηχογραφήσεις του Μπομπ Μάρλεϊ και των Wailers που βρέθηκαν τυχαία ξεχασμένες στο υπόγειο ενός ξενοδοχείου βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Οι ηχογραφήσεις βρέθηκαν κατά την εκκένωση του ξενοδοχείου στο Δυτικό Λονδίνο έχοντας υποστεί ζημιά από το νερό, την μούχλα και την βρωμιά. Αρχικά θεωρήθηκαν κατεστραμμένες και σκόπευαν να τις πετάξουν.

Χρειάστηκαν δύο χρόνια δουλειάς από μηχανικό ήχου για να αποκατασταθούν και τώρα οι 10 κασέτες θα δημοπρατηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Προέρχονται από εμφανίσεις την δεκαετία του ’70 στο Lyceum, το Rainbow αλλά και το Pavillon Baltard στο Παρίσι. Περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Μάρλεϊ συμπεριλαμβανομένου του No Woman No Cry και του Is This Love.

Οι συναυλίες ηχογραφούνταν από το μοναδικό τότε κινητό στούντιο στη Μεγάλη Βρετανία που δάνειζαν οι Rolling Stones.

Διασώθηκαν από τον λονδρέζο επιχειρηματία Joe Gatt ο οποίος ενημερώθηκε από φίλο του στο ξενοδοχείο για τις κασέτες. Είχαν ήδη φορτωθεί και θα πετιούνταν.

Ήταν ο επιχειρηματίας που ρώτησε τον φίλο του και γείτονά του, τον τραγουδιστή της τζαζ Louis Hoover τι να κάνει.

«Όταν είδα τις ετικέτες και τις σημειώσεις στις κασέτες, δεν πίστευα στα μάτια μου. Αλλά και όταν κατάλαβα πόση ζημιά είχαν υποστεί από το νερό αποκαρδιώθηκα» λέει ο Hoover.

Ρωτώντας βρέθηκαν στην πόρτα του Nichols, του μηχανικού ήχου. «Όταν είδα την κατάσταση τους θα έπρεπε θα απορρίψω τη δουλειά. Αν κάποιος επιχειρούσε να παίξει τις κασέτες απλά θα τις κατέστρεφε για πάντα» λέει σήμερα.

Ο Hoover θυμάται όταν άκουσε τις κασέτες για πρώτη φορά. «Μεταφερθήκαμε πίσω στο χρόνο. Ειδικά ο Joe που είχε βρεθεί στη συναυλία στο Lyceum στις 18 Ιουλίου 1975 χάρη σε ένα εισιτήριο που περίσσεψε σε φίλο του».

Η τιμή εκκίνησης για κάθε κασέτα είναι οι 25.000 λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ