ΚΟΣΜΟΣ

Η 14η ημέρα της φρίκης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα θύματα του «Ορέστη» στην Κύπρο

Η 14η ημέρα της φρίκης: Συνεχίζονται οι έρευνες για τα θύματα του «Ορέστη» στην Κύπρο
(AP Photo/Petros Karadjias)

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας οδηγείται εκ νέου σήμερα ο 35χρονος «Ορέστης», ο κατά συρροή δολοφόνος της Κύπρου που έχει σοκάρει με τη σκοτεινή του δράση.

Ο Νίκος Μεταξάς, ο οποίος έχει ομολογήσει επτά δολοφονίες, θα εμφανιστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για να ανανεωθεί το διάταγμα κράτησής του, την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό τεσσάρων θυμάτων του -δύο γυναικών και δύο παιδιών- συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Οι χτεσινές έρευνες των κυπριακών Αρχών στην Κόκκινη Λίμνη και στη λίμνη Ξυλιάτου απέβησαν άκαρπες. Όπως γράφει η ιστοσελίδα Reporter.com.cy, οι προσπάθειες της αστυνομίας αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.

Ο 35χρονος ομολόγησε τη Μεγάλη Πέμπτη ότι σκότωσε τη Marry Rose, την 6χρονη κόρη της Sierra, την Arian Palanos, την Maricar Valdez, μια γυναίκα αγνώστων στοιχείων που εντοπίστηκε στο πεδίο βολής στην Ορούντα και τις Livia Florentina Bunea και Elena Natalia Bunea (μητέρα και κόρη) από τη Ρουμανία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν εντοπίσει μόνο τις σορούς της Marry Rose και της Arian Palanos αλλά και αυτή της άτυχης γυναίκας που εντοπίστηκε σε λάκκο στο πεδίο βολής. Παρότι ο καθ΄ ομολογίαν δολοφόνος έχει υποδείξει στις Αρχές τα σημεία όπου έχει πετάξει τις σορούς των υπόλοιπων γυναικών (Maricar Valdez, Livia Florentina Bunea, Elena Natalia Bunea και της 6χρονης Sierra) μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί.

Στο Ξυλιατό, και στο σημείο που υπέδειξε ο 35χρονος, οι δύτες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν ήδη με τη χρήση σκάφανδρου τις έρευνες στη λίμνη για τον εντοπισμό της 6χρονης Sierra.

Την ίδια ώρα, μετά την καταγραφή μέσω drone στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό άρχισε και η έρευνα μέσω ρομποτικής κάμερας, με την ελπίδα ότι θα εντοπιστούν οι σοροί των Maricar Valdez, Livia Florentina Bunea και Elena Natalia Bunea.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξετάζει και ένα σχέδιο B’ για την Κόκκινη Λίμνη, σε περίπτωση που οι έρευνες με τη χρήση κάμερας αποβούν άκαρπες.

Το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση σκάφανδρου, από τα μέλη της ΕΜΑΚ, όπως έγινε και στη Λίμνη Ξυλιάτου.

Συνδέεται και με δολοφονία στα Κατεχόμενα;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι Αρχές του ψευδοκράτους ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο λοχαγό της Εθνικής Φρουράς με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ.

Το πτώμα της 40χρονης εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο η αστυνομία του ψευδοκράτους εκτιμά ότι η δολοφονία της έγινε σε προγενέστερη ημερομηνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο «Ορέστης» πέρασε στα Κατεχόμενα στις 5 Μαΐου 2018.

Έρευνες για άλλες 12 εξαφανίσεις γυναικών

Οι κυπριακές αστυνομικές Αρχές έχουν τα τελευταία 24ωρα στα χέρια τους, λίστα με γυναίκες ασιατικής καταγωγής που έχουν χαθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Στη λίστα περιλαμβάνονται 12 ονόματα γυναικών που έχουν εξαφανιστεί την τελευταία 15ετία.

Επίσης, άλλες κοπέλες από τις Φιλιππίνες που εργάζονται στην Κύπρο έχουν καταγγείλει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, Λούη Κουτρουκίδη, ότι κάποιες φίλες τους δεν έχουν δώσει σημεία ζωής εδώ και μήνες. «Αν με άκουγε η αστυνομία, ίσως κάποιες γυναίκες να είχαν σωθεί» δηλώνει ο ίδιος στον «Ελεύθερο Τύπο».

Τι γνωρίζουμε για τις έρευνες όταν δηλώθηκαν αγνοούμενες οι γυναίκες

  • Η Arian Palanas Lozano εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου διέμενε στις 23 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία η εργοδότης της απουσίαζε σε διακοπές. Η εξαφάνισή της καταγγέλθηκε στην αστυνομία, με τη γυναίκα να εκφράζει την ανησυχία της επειδή το τηλέφωνό της ήταν κλειστό. Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του δικοινοτικού γραφείου για να διαπιστωθεί εάν η Arian πήγε στα Κατεχόμενα, χωρίς κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα, έρευνες έγιναν και στα αεροδρόμια για να διαπιστωθεί εάν η 28χρονη αναχώρησε από την Κύπρο. Όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως το κινητό της εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τελικώς, η υπόθεσή της καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    Η μητέρα της Maricar Valdez δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της στις 15 Δεκεμβρίου. Η νεαρή γυναίκα είχε πει στη μητέρα της πως θα πάει να μείνει με κάποια φίλη της και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Τόσο η μητέρα της όσο και η εν λόγω φίλη κατέθεσαν στις αρχές στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά από έρευνα έγινε γνωστό πως η γυναίκα δεν πέρασε στα Κατεχόμενα ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η πρεσβεία των Φιλιππίνων. Τελευταία φορά το κινητό της εξέπεμψε σήμα από κεραία στην οδό Γλάσδτωνος στη Λεμεσό. Και αυτή η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    Η συγκάτοικος της Marry Rose δήλωσε την εξαφάνισή της στις 4 Μαΐου του 2018, δηλώνοντας παράλληλα πως είχαν χαθεί και τα ίχνη της κόρης της Sierra. Μάλιστα, η συγκάτοικός της έδωσε στις Αρχές και το τηλέφωνο κάποιου Ορέστη, τον οποίο και θα συναντούσε. Όπως έχει γίνει γνωστό, η αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό αλλά διαπίστωσε πως αυτός ήταν εκτός λειτουργίας. Διαπιστώθηκε δε, πως το κινητό της εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου του 2018 από κεραία του αεροδρομίου της Λάρνακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ