ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Ντιέγκο: Aπό το μακελειό στο Κράιστσερτς «εμπνεύστηκε» o 19χρονος που επιτέθηκε σε συναγωγή

Σαν Ντιέγκο: Aπό το μακελειό στο Κράιστσερτς «εμπνεύστηκε» o 19χρονος που επιτέθηκε σε συναγωγή
AP image

Ο Τζον Έρνεστ, ο οποίος σκότωσε μια γυναίκα και τραυματίσε τρια άτομα, είχε αναρτήσει «μανιφέστο» σε διαδικτυακό φόρουμ,ενώ ερευνάται και για μια φωτιά σε τέμενος. Για έγκλημα μίσους μιλούν οι Αρχές.

Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης του Σαββάτου στη συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο είναι ο 19χρονος Τζον Έρνεστ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές και φέρεται να είναι και ο συντάκτης ενός «μανιφέστου» στο οποίο ο ίδιος διατείνεται ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε ένα γειτονικό τέμενος πριν από ένα μήνα, δηλώνοντας ότι άντλησε έμπνευση από το λευκό εθνικιστή, δράστη της σφαγής σε δύο τεμένη στην Νέα Ζηλανδία

Ο σερίφης της κομητείας του Σαν Ντιέγκο, o Μπιλ Γκορ τόνισε ότι η αστυνομία και το FBI ερευνούν την «πιθανή εμπλοκή» του Έρνεστ σε ένα εμπρησμό της 24ης Μαρτίου του Ισλαμικού Κέντρου στο Εσκοντίντο, μια πόλη 24χλμ βόρεια από τη συναγωγή που συνέβη η χθεσινή επίθεση. Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός από τον εμπρησμό αυτό.

Ο Γκορ είπε ότι ο Έρνεστ είχε «λευκό ποινικό μητρώο», τονίζοντας ότι διεξάγονται έρευνες για πιθανό έγκλημα μίσους.

Ένα ασυνάρτητο, μακροσκελές κείμενο με βίαιες αντισημιτικές και αντιμουσουλμανικές απόψεις, ο συντάκτης του οποίου φέρει το όνομα Τζον Έρνεστ, βρέθηκε αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο αποθήκευσης κειμένων Pastebin και στον ιστότοπο αποθήκευσης αρχείων Mediafire.

Διαδικτυακοί σύνδεσμοι που παραπέμπουν στους δύο αυτούς ιστοτόπους αναρτήθηκαν στο φόρουμ 8chan, γνωστό για το περιεχόμενό του που προωθεί την ρητορική μίσους.

Η επίθεση

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 19χρονος ήταν οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο όπλο τύπου AR με την επίθεση να σημειώνεται στις 11:20 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (τοπική ώρα).

Αφού πυροβόλησε, ο 19χρονος προσπάθησε να διαφύγει με έναν εκτός υπηρεσίας συνοριοφύλακα να πυροβολεί και να πετυχαίνει το όχημα διαφυγής του Έρνεστ.

Στη συνέχεια ο 19χρονος τηλεφώνησε στην αστυνομία για να ενημερώσει για την επίθεσή του και όταν ένας αστυνομικός τον εντόπισε «ο ύποπτος σταμάτησε, βγήκε από το αυτοκίνητό του με τα χέρια ψηλά και συνελήφθη».

Από τα πυρά του Έρνεστ έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε μια ηλικιωμένη ενώ σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται δύο άνδρες και μια έφηβη.

Τραμπ: Καταδικάζουμε το μίσος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τον "αντισημιτισμό" και το "μίσος" έπειτα από την επίθεση.

«Απόψε, η καρδιά της Αμερικής είναι με τα θύματα αυτής της φρικτής ένοπλης επίθεσης σε μια συναγωγή (...) Ολόκληρο το έθνος μας πενθεί και προσεύχεται για τους τραυματίες και στέκεται αλληλέγγυο στην εβραϊκή κοινότητα. Καταδικάζουμε έντονα τον αντισημιτισμό και το μίσος που πρέπει να ηττηθούν», δήλωσε σε μια δημόσια συνάντηση στο Γκριν Μπέι στο Ουισκόνσιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ