ΚΟΣΜΟΣ

Serial killer στην Κύπρο: Σοκάρει η ομολογία του για τη δολοφονία των παιδιών

Serial killer στην Κύπρο: Σοκάρει η ομολογία του για τη δολοφονία των παιδιών
offsite

Μια ακόμη ημέρα με καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του serial killer της Κύπρου αναμένεται να είναι η σημερινή, καθώς οι Αρχές θα επικεντρωθούν στην ανάσυρση και της δεύτερης βαλίτσας από τη «Κόκκινη Λίμνη», κοντά στο μεταλλείο Μιτσερού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το offsite.com.cy, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για εντοπισμό της τρίτης βαλίτσας που κατά τον καθ’ ομολογία δράστη, 35χρονο ίλαρχου Νίκο Μεταξά, έχει πετάξει στη λίμνη.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες στη λίμνη «Μεμί» στο φράγμα Ξυλιάτου, για τον εντοπισμό του πτώματος της 6χρονης Sierra, έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ οι ελπίδες «εξανεμίζονται», όπως και αυτές για τα αποτελέσματα των επιστημονικών αναλύσεων στο κομμάτι δέρματος που βρήκαν οι δύτες στη λίμνη.

Σημειώνεται ότι μετά από την ανάσυρση της πρώτης βαλίτσας στην «Κόκκινη Λίμνη», όπου ο serial killer αποκάλυψε πως πέταξε εκεί τρία από τα 7 θύματά του, την 39χρονη Maricar, την 36χρονη Livia Florentina Bunea και την 8χρονη κόρη της τελευταίας, Elena Natalia Bunea, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha έφερε στο φως το λόγο που ο Ορέστης φέρεται να σκότωσε και τα δύο παιδιά ηλικίας 6 και 8 ετών.

Η σφαγή στο My Lai και οι δολοφονίες στο Μιτσερό - Η ανάρτηση του «Ορέστη»

Όταν λοιπόν οι Κύπριοι αξιωματικοί τον ρώτησαν για ποιο λόγο σκότωσε τα δύο παιδιά, την 8χρονη Elena Natalia Bunea και την 6χρονη κόρη της Marry Rose, Sierra, η απάντηση που έλαβαν από τον 35χρονο ήταν «γιατί με είδαν».

Το κοριτσάκι της 36χρονης γυναίκας από τη Ρουμανία τον είχε δει όταν πήγε στο σπίτι της και έτσι φέρεται να τους είπε: «Δεν ήθελα να ρισκάρω αν αποκαλυφθεί το έγκλημά μου να με αναγνωρίσει και να πει στους αστυνομικούς ποιος είμαι».

Όσον αφορά στο κοριτσάκι της γυναίκας από τις Φιλιππίνες, τη Sierra, δεν τον είχε δει όταν μπήκε στο σπίτι, αλλά φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι «δεν ήθελα να ρισκάρω να με δει το παιδί» μεταφέροντας το πτώμα της μητέρας του σε βαλίτσα.

Η πρώτη βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη

Σε προχωρημένη αποσύνθεση ήταν το πτώμα της γυναίκας που βρέθηκε μέσα στην πρώτη ταξιδιωτική βαλίτσα που ανασύρθηκε από την «Κόκκινη Λίμνη» στο Μιτσερό.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του ΤΑΕ Λευκωσίας Νεόφυτο Σιάηλο, το πτώμα ανήκει σε ενήλικη γυναίκα, ενώ όπως είπε μέσα στην βαλίτσα εντοπίστηκε και επίσης ένα τσιμεντοπλόκ.

«Το πτώμα εξετάστηκε από ιατροδικαστή και βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση», ανέφερε. Ο κ. Σιάηλος είπε επίσης ότι θα γίνουν περαιτέρω επιστημονικές και άλλες εξετάσεις για να εξακριβωθεί η ταυτότητα της γυναίκας.

Μάλλον η Livia

Χθες νωρίς το απόγευμα από τη «Κόκκινη Λίμνη», ανασύρθηκε η μία από τις δύο βαλίτσες, που είχαν εντοπιστεί με τη ρομποτική κάμερα που χρησιμοποιείται στις έρευνες. Η επιχείρηση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω της χαμηλής έως μηδενικής ορατότητας στο νερό, αλλά και της λάσπης που δεν κάνει καθόλου εύκολη την αποκόλληση και ανάσυρση αντικειμένων από τον βυθό, με τρόπο που αυτά θα παραμείνουν ακέραια.

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως εντός της βαλίτσας βρισκόταν ένα πτώμα ενήλικης γυναίκας σε αποσύνθεση, υπήρξε η εκτίμηση πως πιθανότατα πρόκειται για την 36χρονη Livia Florentina Bunea, από τη Ρουμανία, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αν και αυτό θα διαπιστωθεί από τις επιστημονικές εξετάσεις που θα ακολουθήσουν.

Serial killer στην Κύπρο: Οι τουρίστες που «διαισθάνθηκαν» το θάνατο και το ανατριχιαστικό βίντεο

Ο λόγος που πιστεύεται ότι πρόκειται για την 36χρονη Livia είναι η ύπαρξη δεύτερης βαλίτσας κοντά σε αυτή που ανασύρθηκε, καθώς κατά την ομολογία του δράστη είχε δολοφονηθεί μαζί με την 8χρονη κόρη της, Elena Natalia Bunea, ενώ και τα δύο θύματα πετάχτηκαν μαζί μέσα σε βαλίτσες στη λίμνη.

Αυτό καθιστά πολύ πιθανότερο η δεύτερη βαλίτσα να κρύβει το πτώμα της 8χρονης, παρά της 29χρονης Maricar Valdez Arquila, από τις Φιλιππίνες, η οποία δολοφονήθηκε 27 μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2018.

lidia

Συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Scotland Yard

Εν τω μεταξύ, τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων της Scotland Yard ζήτησαν οι αστυνομικές Αρχές της Κύπρου μετά και τα νέα ανατριχιαστικά ευρήματα από τη δράση του 35χρονου serial killer στην Κύπρο.

Σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου, αναμένονται στην Κύπρο, ειδικοί εμπειρογνώμονες της Scotland Yard, μετά από πρόσκληση του αρχηγού αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Πρόκειται για ανακριτές με γνώσεις σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφονιών, οι οποίοι θα παρέχουν συμβουλευτική συνδρομή στην ομάδα ανακριτών της Κυπριακής Αστυνομίας, καθώς δεν έχει αντιμετωπιστεί παρόμοια εγκληματική δράση όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι εμπειρογνώμονες της Scotland Yard, θα μελετήσουν το υλικό της ανάκρισης και τα χαρακτηριστικά της δράσης του 35χρονου, ώστε να δημιουργήσουν ένα προφίλ στη βάση του μοτίβο των δολοφονιών.

Η επιλογή των θυμάτων, ο τρόπος προσέγγισης τους, τα κίνητρα των φόνων και ο τρόπος που διαχειριζόταν την κατάσταση ο 35χρονος Ίλαρχος, πριν και μετά τη σύλληψη του, θα μπουν κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών ώστε να δοθούν απαντήσεις, στα πώς και τα γιατί, αλλά και στην υποψία αν έχει διαπράξει και άλλα εγκλήματα που δεν έχει ομολογήσει. Στο πλαίσιο της ανάκρισης θα εξεταστεί ποτέ άρχισε την δράση του και με ποια αφορμή. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία θεωρείται βέβαιο πως αν δεν είχε συλληφθεί θα συνέχιζε να σκοτώνει.

Το κομμάτι δέρμα

Στο φράγμα του Ξυλιάτου, όπου συνεχίζονται για σχεδόν δύο εβδομάδες οι έρευνες για ανεύρεση της σορού της 6χρονης Sierra Graze Seucalliuc, δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Πληροφορίες του «Πολίτη», αναφέρουν ότι οι δύτες εντόπισαν χθες ένα κομμάτι από δέρμα, το οποίο εκτίμησαν ότι πρέπει να εξεταστεί καθώς έδειχνε «ξένο» με το χώρο. Δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό το στοιχείο μπορεί να σχετίζεται με την 6χρονη, αλλά για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο θα γίνει ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί αν ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο. Η Sierra ήταν κόρη της 38χρονης Marry Rose Tiburcio, από τις Φιλιππίνες, το πτώμα της οποίας ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε τυχαία από περιηγητές να επιπλέει στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού.

Προς ταυτοποίηση η Asmita

To πτώμα που βρέθηκε σε σχεδόν πλήρη αποσύνθεση σε πηγάδι στο πεδίο Βολής Ορούντας, όλα δείχνουν πως ανήκει στη 30χρονη Asmita Khadka Bista από το Νεπάλ, η οποία χρησιμοποιούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το όνομα Khadka Anu. Τα ίχνη της, είχαν χαθεί στην αρχή του 2018 ενώ οι φίλες της είχαν κάνει καταγγελία στο προξενείο του Νεπάλ, αλλά όχι στην Αστυνομία, ώστε να συμπεριληφθεί το όνομα της στη λίστα με τις γυναίκες που είχαν εξαφανιστεί. Διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος Ίλαρχος με το ψευδώνυμο «Ορέστης» επικοινωνούσε μαζί της και την ημέρα που εξαφανίστηκε την είχε πάρει με το αυτοκίνητο του από το σπίτι της. Έκτοτε δεν την είδε κανείς. Οι ανθρωπολόγοι καταβάλλουν προσπάθειες να ανασυστήσουν το σκελετό της και να κάνουν ταυτοποίηση με DNA.

Υποψίες για δράση στα Κατεχόμενα

Μετά τις φρικιαστικές ομολογίες για τις 7 δολοφονίες στις ελεύθερες περιοχές, οι αρχές του ψευδοκράτους, άρχισαν να μελετούν δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών στα κατεχόμενα, καθώς ο ίλαρχος, φαίνεται πως περνούσε συχνά τα οδοφράγματα. Οι αρχές του ψευδοκράτους εστιάζουν στη δολοφονία της 40χρονης Βιετναμέζας Dam Thi Hop, η οποία είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο του 2017 και το πτώμα της βρέθηκε κοντά στο αεροδρόμιο του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, στα κατεχόμενα, τον Ιανουάριο του 2019. Διατυπώνονται υποψίες για πιθανή δολοφονία της γυναίκας από τον «Ορέστη» λόγω των χαρακτηριστικών του εγκλήματος. Ήδη έχουν διαβιβαστεί πληροφορίες μέσω της δικοινοτικής επιτροπής για την εγκληματικότητα και εξετάζεται από τη Κυπριακή Αστυνομία και αυτή η υπόθεση.

Δεν ήξερε πού να τις θάψει στην Ελλάδα

Ο 35χρονος ρωτήθηκε από τους ανακριτές και για τις περιόδους που βρισκόταν στην Ελλάδα για στρατιωτική εκπαίδευση. Ο ίλαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν σκότωσε ποτέ κάποια γυναίκα στην Ελλάδα, γιατί δεν είχε επαφές και αν σκότωνε δεν ήξερε καλά τα μέρη και δεν είχε μέρος για να θάψει τα πτώματα. Πάντως έγιναν έρευνες και δεν διαπιστώθηκε να συνομιλούσε μέσω internet με κάποια γυναίκα από την Ελλάδα.

«Μόνο αυτές, δεν σκότωσα άλλες»

Ο ίλαρχος επιμένει πως έχει ομολογήσει όλες τις δολοφονίες και δεν έχει διαπράξει άλλες. Αρχικώς ομολόγησε τις δύο δολοφονίες των γυναικών που είχαν βρεθεί στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού, μόνο όταν ανακαλύφθηκαν τα πτώματα τους. Στη συνέχεια όταν άρχισε να σφίγγει ο κλοιός των στοιχείων γύρω του, ομολόγησε και τους υπόλοιπους φόνους. Είχε ζητήσει από τους ανακριτές να του δώσουν χαρτί και στυλό και σε θεληματική κατάθεση 10 σελίδων κατέγραψε και τους επτά φόνους. Ωστόσο οι αστυνομικοί δεν είναι πεπεισμένοι ότι έχει πει όλη την αλήθεια για αυτό θα συνεχιστεί η ανάκριση για αποκάλυψη και άλλων δολοφονιών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το κίνητρο των δολοφονιών, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν κυρίως σεξουαλικό. Στις αρχικές καταθέσεις του, είχε αναφέρει ότι όταν στραγγάλισε την πρώτη γυναίκα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ένιωθε πολύ ωραία και για αυτό το επανέλαβε. Απέχθεια προκαλεί η σκέψη, για το τι συνέβη και στα δυο ανήλικα κορίτσια 6 και 8 χρονών. Αν βρεθούν τα πτώματα τους ίσως δοθούν κάποιες απαντήσεις. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι γυναίκες δεν είχαν συναινετική σεξουαλική επαφή με τον δράστη και ίσως βιάστηκαν και κακοποιήθηκαν πριν θανατωθούν ή ακόμα και να ασέλγησε στα νεκρά σώματα τους.

Παραπληροφόρηση

Πηγές της αστυνομίας σημείωναν πως, λόγω του ενδιαφέροντος που προκαλεί στην κοινή γνώμη η πρωτοφανής περίπτωση του φόνου τόσων ανθρώπων, από ένα δράστη υπεράνω υποψίας, παρατηρούνται τάσεις υπερβολής αλλά και παραπληροφόρησης. Οι ίδιες πηγές, έκαναν αναφορά σε τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας που ισχυρίστηκαν ότι είχαν πληροφορίες από τους ανακριτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια επαφή. Μάλιστα αυτά τα κανάλια, έκαναν λόγο για δήθεν αποκαλύψεις… για γεγονότα που δεν γνωρίζουν καν οι ίδιοι οι ανακριτές.

Επίσης οι ίδιες πηγές σημείωναν τον κίνδυνο παραπληροφόρησης από ανθρώπους που θεωρούν πως το τεράστιο ενδιαφέρον για τις περιπτώσεις των φόνων, θα τους χαρίσει τα 5 λεπτά δημοσιότητας και έτσι διαβιβάζουν στους δημοσιογράφους δήθεν μαρτυρίες, δήθεν πληροφορίες και δήθεν άγνωστες πτυχές της υπόθεσης. Τέλος, τα σημαντικότερα κρούσματα παραπληροφόρησης έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από χρήστες που είτε δημιουργούν φανταστικά σενάρια είτε ανακυκλώνουν τέτοια.

Με πληροφορίες από τον Πολίτη Κύπρου

Συνδέεται και με δολοφονία στα Κατεχόμενα;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι Αρχές του ψευδοκράτους ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον 35χρονο λοχαγό της Εθνικής Φρουράς με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ.

Το πτώμα της 40χρονης εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο η αστυνομία του ψευδοκράτους εκτιμά ότι η δολοφονία της έγινε σε προγενέστερη ημερομηνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο «Ορέστης» πέρασε στα Κατεχόμενα στις 5 Μαΐου 2018.

Τι γνωρίζουμε για τις έρευνες όταν δηλώθηκαν αγνοούμενες οι γυναίκες

  • Η Arian Palanas Lozano εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου διέμενε στις 23 Ιουλίου, περίοδο κατά την οποία η εργοδότης της απουσίαζε σε διακοπές. Η εξαφάνισή της καταγγέλθηκε στην αστυνομία, με τη γυναίκα να εκφράζει την ανησυχία της επειδή το τηλέφωνό της ήταν κλειστό. Η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του δικοινοτικού γραφείου για να διαπιστωθεί εάν η Arian πήγε στα Κατεχόμενα, χωρίς κάτι τέτοιο να διαπιστωθεί. Την ίδια ώρα, έρευνες έγιναν και στα αεροδρόμια για να διαπιστωθεί εάν η 28χρονη αναχώρησε από την Κύπρο. Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδειξαν πως το κινητό της εξέπεμψε για τελευταία φορά σήμα στις 23 Ιουλίου του 2018. Τελικώς, η υπόθεσή της καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    • Η μητέρα της Maricar Valdez δήλωσε την εξαφάνιση της κόρης της στις 15 Δεκεμβρίου. Η νεαρή γυναίκα είχε πει στη μητέρα της πως θα πάει να μείνει με κάποια φίλη της και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Τόσο η μητέρα της όσο και η εν λόγω φίλη κατέθεσαν στις αρχές στις 18 Δεκεμβρίου. Μετά από έρευνα έγινε γνωστό πως η γυναίκα δεν πέρασε στα Κατεχόμενα ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η πρεσβεία των Φιλιππίνων. Τελευταία φορά το κινητό της εξέπεμψε σήμα από κεραία στην οδό Γλάσδτωνος στη Λεμεσό. Και αυτή η υπόθεση καταχωρήθηκε ως «μη αστυνομικής φύσεως».
    Η συγκάτοικος της Marry Rose δήλωσε την εξαφάνισή της στις 4 Μαΐου του 2018, δηλώνοντας παράλληλα πως είχαν χαθεί και τα ίχνη της κόρης της Sierra. Μάλιστα, η συγκάτοικός της έδωσε στις Αρχές και το τηλέφωνο κάποιου Ορέστη, τον οποίο και θα συναντούσε. Όπως έχει γίνει γνωστό, η αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό αλλά διαπίστωσε πως αυτός ήταν εκτός λειτουργίας. Διαπιστώθηκε δε, πως το κινητό της εξέπεμψε σήμα για τελευταία φορά στις 6 Μαΐου του 2018 από κεραία του αεροδρομίου της Λάρνακας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ