ΚΟΣΜΟΣ

Ο ηγέτης - «φάντασμα» του ISIS επέστρεψε μετά από 5 χρόνια με ένα προπαγανδιστικό βίντεο

Ο ηγέτης - «φάντασμα» του ISIS επέστρεψε μετά από 5 χρόνια με ένα προπαγανδιστικό βίντεο

Μετά από πέντε περίπου χρόνια, ο ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι έκανε την εμφάνισή του, μέσω ενός βίντεο 18 λεπτών που δημοσίευσαν οι τζιχαντιστές και προώθησαν μέσω Telegram. 

Η ημερομηνία κατά την οποία γυρίστηκε το βίντεο δεν είναι γνωστή, ωστόσο σύμφωνα με το Al Jazeera, φέρεται να γυρίστηκε στις αρχές Απριλίου.

Σε αυτό, ο αλ Μπαγκντάντι, που φαίνεται να συνομιλεί με τρία άγνωστα άτομα, τα πρόσωπα των οποίων είναι κρυμμένα, δηλώνει ότι η «μάχη για τη Μπαγούζ έχει τώρα τελειώσει». Πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης στην ανατολική Συρία, που έπεσε την 23η Μαρτίου του 2019.

Επίσης, αναφέρεται και στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Σρι Λάνκα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS.

«Οι αδελφοί σας στη Σρι Λάνκα επούλωσαν (τα τραύματα) στις καρδιές των μονοθεϊστών με τις επιθέσεις αυτοκτονίας, οι οποίες τράνταξαν τα κρεβάτια των σταυροφόρων το Πάσχα, ως εκδίκηση για τα αδέλφια σας στη Μπαγούζ» ακούγεται να λέει.

«Αυτό αποτελεί μέρος της εκδίκησης που περιμένει τους σταυροφόρους» προσθέτει.

Ο αλ Μπαγκντάντι αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα, όπως την εκλογική νίκη του Νετανιάχου στο Ισραήλ, την παραίτηση του προέδρου της Αλγερίας καθώς και αυτή του προέδρου του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Γύρω από το πρόσωπό του ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, για χρόνια, υπάρχει μυστήριο.

Δεν εμφανίζεται δημόσια ενώ από καιρού εις καιρόν υπάρχουν αναφορές που τον θέλουν νεκρό δίχως, όμως, στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες να επιβεβαιώνονται.

Θρυλείται εδώ και καιρό ότι μετακινείται ανάμεσα στα κρησφύγετά του που βρίσκονται στην έρημο.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε το 2017 πως ο αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή, ωστόσο διαψεύστηκε από τις ΗΠΑ.

baghdadi

REUTERS/Social Media Website (Φωτογραφία αρχείου)

Η τελευταία, γνωστή δημόσια εμφάνισή του ήταν τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι της Μοσούλης, ενώ έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει πολλά ηχητικά μηνύματα, χωρίς να επιβεβαιωθεί εάν άνηκαν στον ίδιο.

Το τελευταίο κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ