ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στη Βενεζουέλα: «Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο», λέει ο Γκουαϊδό

Κρίση στη Βενεζουέλα: «Oι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο», λέει ο Γκουαϊδό
AP Photo/Ariana Cubillos

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό για εξέγερση.

Λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε τον στρατό να σταθεί στο πλευρό του –κάτι το οποίο διέψευσε λίγο αργότερα ο Νικολάς Μαδούρο- παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στη Deutsche Welle, στην οποία αναφέρει: «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Νικολάς Μαδούρο, συντάσσονται με την αλλαγή, τον λαό και το Σύνταγμα. Στην περίπτωση της Βενεζουέλας υπήρξε σφετερισμός εξουσίας. Υπήρξαν πολλές διώξεις στους κόλπους του στρατού, όχι μόνο από τις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας αλλά και της Κούβας. Eίναι προφανές ότι η πλειοψηφία του λαού, η διεθνής κοινότητα και οι ένοπλες δυνάμεις δεν στηρίζουν πια τον Μαδούρο».

«Η αντιπολίτευση δρα ειρηνικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα»

Σε ερώτηση της DW σχετικά με το τι απαντά ο ίδιος σε όσους υποστηρίζουν ότι ο Γκουαϊδό ηγείται μιας «απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο είναι αυτή που «υπέσκαψε το κράτος δικαίου, αγνόησε το Σύνταγμα της χώρας και απέτυχε στη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών». «Άρπαξαν την εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση Μαδούρο να απαντά στο κάλεσμα Γκουαϊδό επίσης με στρατιωτικά μέσα αυξάνοντας τον κίνδυνο αιματοκυλίσματος, απάντησε ότι η διαδικασία που έχει ξεκινήσει η αντιπολίτευση «κυλά ειρηνικά και εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα ορίων» και πρόσθεσε ότι και στο μέλλον προτίθεται να πορευθεί με τον ίδιο τρόπο.

Τι ακριβώς όμως ζητά ο Χουάν Γκουαϊδό από τη διεθνή κοινότητα; Σε αυτή την ερώτηση ο ίδιος απαντά: «Διεθνή αναγνώριση, όπως ήδη έχει συμβεί. Ζητάμε μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές».

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ο Μαδούρο δεν απολαμβάνει πλέον της στήριξης του στρατού, αν και έχει σπείρει παντού τον φόβο, την αναστάτωση, την ανασφάλεια. Ό,τι κι αν γίνει, εμείς θα συνεχίσουμε», συνέχισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, ο Χουάν Γκουαϊδό εγκατέλειψε το Καράκας χωρίς να είναι γνωστός ο τελικός προορισμός.

Επεισόδια και δεκάδες τραυματίες - Στο προεδρικό μέγαρο οι διαδηλωτές

Το κάλεσμα του Γκουαϊδό αποδέχθηκαν χιλιάδες πολιτών οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες αντιμετώπισαν μια προσπάθεια πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, όπως λένε από το περιβάλλον του Μαδούρο.

Νωρίτερα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με τους υποστηρικτές του μεταβατικού προέδρου και ηγέτη της αντιπολίτευσης να έρχονται αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις που φέρονται να παραμένουν υπέρ του Νικολάς Μαδούρο.

Στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα κινήθηκαν εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους με τα πλάνα να κόβουν την ανάσα.

Συγκεκριμένα, οχήματα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυραν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί «λιποτακτών» είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Οι στρατιωτικές αρχές έκαναν χρήση χημικών αλλά και όπλων. Την ίδια ώρα ένας λοχαγός του στρατού δέχθηκε πυρά από το πλήθος και χειρουργήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας.

Συνολικά, έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 52 άτομα.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι 32 τραυματίστηκαν από πλαστικές σφαίρες, ένας από πυροβολισμό, 16 έφεραν μικροτραυματισμούς και τρείς έφτασαν μέχρι το ιατρικό κέντρο με αναπνευστικά προβλήματα.

Όσον αφορά τα επεισόδια, μετά τη 1 μεσημέρι (τοπική ώρα), το κίνημα έμοιαζε να έχει αποτύχει και ελάχιστοι διαδηλωτές παρέμεναν στον αυτοκινητόδρομο έξω από την αεροπορική βάση, ωστόσο μια μερίδα κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο.

Οι ΗΠΑ καλούν στενούς συνεργάτες του Μαδούρο να συνταχθούν με την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, κάλεσε ονομαστικά τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Βενεζουέλας να εγκαταλείψουν τον Νικολάς Μαδούρο και να στηρίξουν την αντιπολίτευση, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί «όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) θέλει μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας από τον Μαδούρο στον Γκουαϊδό. Αυτό είναι ακόμη εφικτό, αν ικανός αριθμός στελεχών του καθεστώτος αποφασίσουν να στηρίξουν την αντιπολίτευση», είπε.

Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ προειδοποίησε ταυτόχρονα τη Ρωσία να μην αναμιχθεί στην περιοχή ενώ κατηγόρησε την Κούβα ότι στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο. Είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Καράκας «και άλλα πράγματα τα οποία δεν θα συζητήσω».

«Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, θα βυθιστούν σε μια δικτατορία από την οποία υπάρχουν ελάχιστες εναλλακτικές», είπε σχολιάζοντας τη «θαρραλέα» προσπάθεια του Γκουαϊδό να ανατρέψει τον Μαδούρο. Επέμεινε όμως ότι «δεν πρόκειται για πραξικόπημα» –δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον Γκουαϊδό νόμιμο πρόεδρο– και σχολίασε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα.

Την ίδια ώρα μεγάλες διαδηλώσεις αναμένονται αύριο, Τετάρτη, στη Βενεζουέλα, ημέρα του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ο Γκουαϊδό έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να βγουν στους δρόμους για τη «μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της Βενεζουέλας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ