ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Πομπέο: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Fox Business Network.

Πρόσθεσε όμως, ότι η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

«Το πραξικόπημα απετράπη» λέει ο Μαδούρο

Καζάνι που βράζει είναι η Βενεζουέλα, με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να ανακοινώνει το βράδυ της Τρίτης (σ.σ. ξημερώματα ώρα Ελλάδος) ότι η «απόπειρα πραξικοπήματος των ακροδεξιών και της διεστραμμένης παρέας του Τραμπ» κατατροπώθηκε από τον στρατό και τον Χουάν Γκουαϊδό να ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει πλέον τη στήριξη του στρατού.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του η οποία μεταδόθηκεαπό την δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα -επρόκειτο για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από τα επεισόδια που σημάδεψαν τη χθεσινή ημέρα- ο Μαδούρο συνεχάρη τις ένοπλες δυνάμεις διότι κατάφεραν να «αποτύχει η μικρή ομάδα που επιδίωκε να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια».

Ο Μαδούρο είπε δε, ότι θα ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όλων όσων συμμετείχαν στα χτεσινά γεγονότα.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, πέντε στρατιώτες και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε συμπλοκές με διαδηλωτές που υποστηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσηςανήγγειλε πως εξασφάλισε την υποστήριξη «γενναίων στρατιωτικών».

Για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι στρατιωτικοί οι οποίοι στασίασαν συμμετείχαν σε «απόπειρα πραξικοπήματος».

Η απόπειρα αυτή «δεν θα μείνει ατιμώρητη, μίλησα με τον γενικό εισαγγελέα. Όρισα τρεις εισαγγελείς (...) που άρχισαν να ανακρίνουν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται», είπε ο Μαδούρο, πλαισιωμένος από τον υπουργό Άμυνας, τον στρατηγό Βλαντίμιρ Παντρίνο, καθώς και αρκετά ακόμη στελέχη της ηγεσίας των ένοπλων δυνάμεων και της κυβέρνησής του.

Οι εισαγγελείς θα ασκήσουν «ποινικές διώξεις για σοβαρότατα κακουργήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του Συντάγματος, του κράτους του δικαίου, του δικαιώματος στην (δημόσια) ειρήνη», συνέχισε.

Όπως είπε, οι «στασιαστές στρατιωτικοί είχαν σκοπό να προκαλέσουν μια τραγωδία, με 50,100 ή και 200 νεκρούς».

«Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τέθηκαν σε κατάστασησυναγερμού, παρέμειναν πιστές στην επανάσταση, στον ανώτατο διοικητή τους και στο Σύνταγμα», τόνισε.

Ο Νικολάς Μαδούρο αντιμετώπισε σκωπτικά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει το Καράκας για να καταφύγει στην Κούβα.

«Ο Μάικ Πομπέο είπε ότι (...) ο Μαδούρο είχε ένα αεροπλάνο έτοιμο να τον πάει στην Κούβα και οι Ρώσοι (...) του απαγόρευσαν να φύγει από τη χώρα. Κύριε Πομπέο, σας ικετεύω, πόση έλλειψη σοβαρότητας πια», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ