ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 3700 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2015

Πάνω από 3700 μετανάστες πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2015
EPA/ GUARDIA CIVIL / HANDOUT

Η πλέον θανατηφόρα χρονιά για τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μεσόγειο αποδείχτηκε το 2015, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης(ΔΟΜ).

Συγκεκριμένα, 3771 άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης με κάθε είδους σκάφος. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2014 ήταν 3279.

Περισσότεροι από τα ¾ των θανάτων συνέβησαν στην κεντρική Μεσόγειο. «Είναι σοκαριστικό και αδικαιολόγητο πως μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε αριθμούς ρεκόρ αυτή τη χρονιά» σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ Ούιλιαμ Λέισι. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους» συμπλήρωσε ο Λέισι.

Ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη εκτινάχτηκε την περασμένη χρονιά, με πάνω από 1 εκατομμύρια ανθρώπους να το καταφέρνουν, η συντριπτική πλειοψηφία τους μέσω της θαλάσσιας οδού της Μεσογείου.

Πάνω από τους μισούς είναι Σύριοι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται για 4 χρόνια στη χώρα τους και που σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει δημιουργήσει την χειρότερη προσφυγική κρίση της τελευταίας 25ετίας. Περίπου 1 στους πέντε από τους μετανάστες προέρχεται από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΔΟΜ, ο πιο φονικός μήνας αποδείχτηκε ο Απρίλιος με περίπου 1250 νεκρούς, κυρίως λόγω της βύθισης πλοίου στις ακτές της Λιβύης όπου σχεδόν 800 άνθρωποι πνίγηκαν. Από το συγκεκριμένο περιστατικό μόνο 28 άνθρωποι επέζησαν.

Συνολικά παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους περίπου 5350 μετανάστες. Μετά την Μεσόγειο, πιο επικίνδυνη περιοχή του πλανήτη αποδείχθηκε η νοτιανατολική Ασία. Eκεί, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκα προσπαθούν να διαφύγουν από τη Μυανμάρ, όπου διώκονται από τη βουδιστική πλειοψηφία. Τα ατυχήματα στο θαλάσσιο ταξίδι τους με προορισμό τη Μαλαισία είναι και εκεί συνηθισμένη υπόθεση.

Deaths of migrants on the Mediterranean hit record numbers in 2015
by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ