ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών - Νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι

Γάζα: Ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών - Νεκροί άμαχοι Παλαιστίνιοι
AP Photo/Hatem Moussa

Το Ισραήλ έκλεισε σήμερα τα σημεία διέλευσης με τη Λωρίδα της Γάζας και τις ζώνες αλιείας ανοικτά του παλαιστινιακού θύλακα σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από την περιοχή, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο αποκλεισμός αυτός, η διάρκεια του οποίου δεν προσδιορίστηκε, ακολουθεί μια νέα κλιμάκωση της βίας από την Παρασκευή, μέσα και γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα Σάββατο, ο Παλαιστίνιος Ιμάντ Νάσερ, 22 ετών, και ένα μωρό 14 μηνών σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα, ενώ 13 άνθρωποι έχουν τραμαυτιστεί, σε αντίποινα για έναν καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύθηκαν το πρωί εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Associated Press, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι η 14 μηνών Σάμπα Αμπού Αράρ πέθανε ακαριαία, ενώ η έγκυος μητέρα της όπως και η αδελφή της, έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ξάδελφος του πατέρα της μικρής.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το συμβάν αυτό. Λίγο νωρίτερα, πριν γίνει γνωστός ο θάνατος του παιδιού, ο εκπρόσωπος Τζόναθαν Κόνρικους, σχολιάζοντας τις επιδρομές στη Γάζα είχε επαναλάβει ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθετούν μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το AP, ένα εξαώροφο κτήριο κατοικιών και καταστημάτων στο κέντρο της Γάζας έχει βομβαρδιστεί. Οι δημοσιογράφοι λένε ότι στο κτήριο στεγάζεται επίσης το γραφείο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu», ενώ για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Σχεδόν 200 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το πρωί του Σαββάτου από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, προκαλώντας την αντίδραση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κλιμάκωση της έντασης, η πιο σημαντική εδώ και εβδομάδες, ακολούθησε τις ιδιαίτερα βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή, κατά μήκος του τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δύο μέλη της Χαμάς, σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού η οποία πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τον τραυματισμό δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ