ΚΟΣΜΟΣ

Κολοράντο: Ένας νεκρός και τραυματίες από ένοπλη επίθεση μαθητών σε λύκειο στο Ντένβερ

Κολοράντο: Ένας νεκρός και τραυματίες από ένοπλη επίθεση μαθητών σε λύκειο στο Ντένβερ
AP Photo/David Zalubowski/file

Δύο οπλισμένοι μαθητές εισέβαλαν σε λύκειο επιστημονικής κατεύθυνσης στην περιοχή του Ντένβερ της Πολιτείας Κολοράντο και άνοιξαν πυρ την Τρίτη (7/5), σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας άλλους οκτώ συμμαθητές τους πριν συλληφθούν, γνωστοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Αρκετοί από τους τραυματίες μαθητές του λυκείου στο Χάιλαντς Ραντς, προάστιο του Ντένβερ, ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν, ανέφερε ο Τόνι Σπέρλοκ, ο σερίφης της Κομητείας Ντάγκλας της Πολιτείας Κολοράντο.

Ένα από τα θύματα, ένας 18χρονος μαθητής, υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, διευκρίνισε αργότερα ο Σπέρλοκ.

«Δύο πρόσωπα μπήκαν στο λύκειο STEM (σ.σ. Science, Technology, Engineering and Math School), έφθασαν βαθιά μέσα στο σχολείο, και επιτέθηκαν σε μαθητές σε δύο τοποθεσίες», διευκρίνισε ο σερίφης.

Οι ύποπτοι, τα στοιχεία των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν, είναι μαθητές του λυκείου, ο ένας 18 ετών και ο δεύτερος ανήλικος, πρόσθεσε ο Σπέρλοκ.

Στο συγκεκριμένο δωδεκατάξιο σχολικό ίδρυμα φοιτούν 1.800 μαθητές, ενώ στον χώρο φιλοξενούνται επίσης νηπιαγωγεία.

Βοηθοί του σερίφη έφθασαν στο σχολείο, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Ντένβερ, μέσα σε δύο λεπτά αφότου αναφέρθηκε στην αστυνομία ότι ακούγονταν πυρά.

Αμέσως έσπευσαν να συλλάβουν τους υπόπτους, ανέφερε ο Σπέρλοκ. Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 14:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

Ερωτηθείς για τα κίνητρα της επίθεσης των δύο μαθητών, ο σερίφης απέφυγε να απαντήσει. Όπως εξήγησε, η έρευνα που διενεργείται βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της στάδια και δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσει σε υποθέσεις.

Το FBI συνδράμει την τοπική αστυνομία.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για το συμβάν. Εκπρόσωπός του δημοσιοποίησε ένα μήνυμα συλλυπητηρίων.

Η επίθεση διαπράχθηκε μερικές ημέρες μετά την 20ή επέτειο της σφαγής στο λύκειο Κολουμπάιν στο κοντινό Λίτλτον, περίπου 8 χιλιόμετρα από το Χάιλαντς Ραντς.

Την 20ή Απριλίου 1999, δύο μαθητές του λυκείου Κολουμπάιν, 17 και 18 ετών, βαριά οπλισμένοι, σκότωσαν μέσα σε μερικά λεπτά 13 ανθρώπους, 12 συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή, πριν αυτοκτονήσουν.

Το επεισόδιο αυτό παραμένει μια από τις χειρότερες σφαγές που έχουν διαπραχθεί ποτέ μέσα σε σχολικό ίδρυμα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο απολογισμός θα ήταν πολύ πιο βαρύς αν είχαν πυροδοτήσει τις αυτοσχέδιες βόμβες τους.

Το λύκειο όπου έγινε η χθεσινή επίθεση, στο οποίο φοιτούν περίπου 1.800 μαθητές, παρέμεινε αποκλεισμένο επί ώρες, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας επιτόπου.


Ένας άνδρας που είπε πως λέγεται Φερνάντο Μοντόγια ανέφερε πως ο 17χρονος γιος του, μαθητής στο λύκειο, χτυπήθηκε από τρεις σφαίρες κι ένας φίλος του επίσης τραυματίστηκε. Ο γιος του αφηγήθηκε πως ο ένας από τους δράστες μπήκε στην τάξη του κι άρχισε να ρίχνει, αφού «έβγαλε ένα πιστόλι από μια θήκη για κιθάρα», πρόσθεσε ο Μοντόγια στον τηλεοπτικό σταθμό Denver 7, που ανήκει στο δίκτυο ABC.

Ελικόπτερα-ασθενοφόρα προσεδαφίστηκαν στον χώρο του σχολείου για να παραλάβουν τραυματίες και ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέσεις, ενώ μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας SWAT (Special Weapons and Tactics) ασφάλισαν την περίμετρο στο σχολείο.

Εμβρόντητοι, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους έκλαιγαν, κατέβαιναν τα σκαλιά του κτηρίου που η διοίκηση του σχολείου όρισε ως «κέντρο επανένωσης», πολλοί από τους οποίους κράταγαν σφιχτά τα χέρια των γονιών τους.

Ορισμένες από τις χειρότερες επιθέσεις με τη χρήση όπλων που είχαν πάνω από τέσσερα θύματα -- αυτός είναι ο ορισμός των λεγόμενων mass shootings στις ΗΠΑ -- έχουν διαπραχθεί στην Πολιτεία του Κολοράντο. Πέραν του Κολουμπάιν, στο Κολοράντο είχε γίνει μια επίθεση μέσα σε κινηματογράφο στην Ορόρα, άλλο προάστιο του Ντένβερ, το 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Το χθεσινό περιστατικό καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά την επίθεση ενόπλου στον χώρο του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στη Σάρλοτ, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις. 22χρονος πρώην φοιτητής με αυτισμό συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ