ΚΟΣΜΟΣ

Κάθε φορά, πρώτη φορά: Η έφηβη με τη σπάνια μορφή αμνησίας

Κάθε φορά, πρώτη φορά: Η έφηβη με τη σπάνια μορφή αμνησίας
Screen grab από βίντεο / FOX8 WGHP

Πώς μπορεί να σβηστούν οι αναμνήσεις μιας ημέρας; Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Κέιτλιν Λιτλ, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου στη Βόρεια Καρολίνα, υπέστη διάσειση κατά τη διάρκεια προπόνησης και έκτοτε η ζωή της άλλαξε για πάντα. Η ιστορία της, που θυμίζει τη ρομαντική κομεντί «Κάθε φορά, πρώτη φορά» με πρωταγωνιστές τους Ντριού Μπάριμορ και Άνταμ Σάντλερ, είναι συγκλονιστική, με την έφηβη να ξυπνά κάθε μέρα πιστεύοντας ότι είναι ακόμη Οκτώβριος του 2017.

Η Κέιτλιν πάσχει από μια σπάνια μορφή αμνησίας και κάθε βράδυ, η βραχυπρόθεσμη μνήμη της «σβήνεται» και ξυπνάει πιστεύοντας ότι είναι το πρωί της ημέρας που τραυματίστηκε.

Αρχικά, οι γιατροί της 16χρονης πίστευαν ότι η αμνησία θα υποχωρούσε μετά από μερικές εβδομάδες αλλά τελικώς κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε.

Έτσι, κάθε μέρα οι γονείς της την ξυπνούν γλυκά και προσπαθούν να τής εξηγήσουν πώς ακριβώς τραυματίστηκε πριν από δύο σχεδόν χρόνια.

«Πάντα πιστεύω ότι θα πεταχτεί από το κρεβάτι και θα μου πει ότι κάνω λάθος, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να της συνέβη. Να με ρωτήσει γιατί της λέω ψέματα. Κάθε μέρα την ξυπνάω με δισταγμό αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Πρέπει κάθε μέρα να της το λέω» είπε ο πατέρας της στο MyFox8.

Ευτυχώς, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η κόρη του δεν έχει αντιδράσει ποτέ υπερβολικά. Η πιο έντονη αντίδρασή της είναι όταν τον ρωτάει σοκαρισμένη: «Μα πως είναι δυνατό αυτό;».

Τις «κακές» αυτές ημέρες, ο πατέρας της τής ζητάει να διαβάσει ένα ημερολόγιο στο οποίο έχει σημειώσει όλα όσα της έχουν συμβεί μετά από το ατύχημα.

Η συγκεκριμένη μορφή αμνησίας δεν επιτρέπει στην Κέιτλιν να διδαχτεί όπως οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου, καθώς ο εγκέφαλός της δεν μπορεί να συγκρατήσει πληροφορίες για πολλές ώρες.

Δεν θυμάται καν το όνομα της δασκάλας της, την οποία «γνωρίζει» για πρώτη φορά κάθε μέρα.

«Κάθε μέρα, μπαίνω στην αίθουσα και τής λέω ποια είμαι γιατί δεν με γνωρίζει. Δεν ξέρει ποτέ πού είναι η θέση της ούτε ποια είναι η δασκάλα της» λέει η δασκάλα της Τρέισι Χελμς.

«Κάθε μέρα είναι καινούργια για αυτή…» εξήγησε η Χελμς.

Παρά τις πολλές επισκέψεις της σε ιατρούς κανένας ειδικός δεν έχει καταφέρει να τη βοηθήσει. Έτσι, η μνήμη της Κέιτλιν «σβήνεται» κάθε βράδυ. Οι γονείς της δεν μπορούν να δουλέψουν και έτσι οι λογαριασμοί έχουν αρχίσει να… μαζεύονται, καθώς η σημερινή θεραπεία της Κέιτλιν κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια την ημέρα.

Ευτυχώς, όμως, η οικογένειά της έλαβε οικονομική βοήθεια από απλούς πολίτες, που συγκινήθηκαν από την ιστορία της και προχώρησαν σε δωρεές στην πλατφόρμα GoFundMe.

Η οικογένεια της Κέιτλιν ελπίζει πως κάποια μέρα η έφηβη θα ξυπνήσει και θα θυμάται την προηγούμενη μέρα.

Μέχρι τότε, όμως, η Κέιτλιν προσπαθεί με κάθε τρόπο να ζήσει τη ζωή της.

«Πρέπει να είμαι εξαιρετικά οργανωμένη. Έχω πολλά χαρτάκια που γράφουν “έλα, πάμε” ή “αυτό είναι καινούργιο” ή άλλες σημειώσεις που με βοηθούν… Με αυτές τις σημειώσεις δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύω ότι θα ήταν χωρίς αυτές» λέει η ίδια η Κέιτλιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ