ΚΟΣΜΟΣ

Στη «μέγγενη» διεθνών πιέσεων ο Ερντογάν

Στη «μέγγενη» διεθνών πιέσεων ο Ερντογάν
(Presidential Press Service Pool via AP)

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αγορά τωνS-400 από τη Ρωσία, με τον Τούρκο πρόεδρο να πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει -εκτός του ευρωπαϊκού μετώπου που έχει σχηματιστεί απέναντί του για την κυπριακή ΑΟΖ- και σφοδρές αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον. Μάλιστα, δημοσίευμα της Bild ισχυρίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να ακυρώσει την παραγγελία των S-400, μετά από τις έντονες πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ -κάτι που τελικώς διαψεύτηκε από την Άγκυρα. 

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, ο τουρκικός στρατός ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει τα πρώτα S-400 μέσα στο καλοκαίρι -κάτι το οποίο είχε εξοργίσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το δημοσίευμα της Bild διέψευσε μερικές ώρες αργότερα η Άγκυρα, τονίζοντας για πολλοστή φορά ότι η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος έχει κλείσει.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν απάντησε στον ίδιο τον δημοσιογράφο της Bild, Ζουλιάν Ρόπτσκε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Αγαπητέ Ζουλιά, οι πηγές σας είναι λανθασμένες. Ακούστε το από μένα. Η αγορά των S400 είναι μια συμφωνία που έχει κλείσει» έγραψε κατηγορηματικά ο Αλτούν.

Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος μόλις χτες πως:

«Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να αφήνουμε άλλα μέλη να μας αδικούν. Δεν μπορεί να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, στρατηγικός εταίρος και να έχεις κυρώσεις. Αυτό δεν είναι κατανοητό».

Αμερικανικό νομοσχέδιο «παγώνει» την οικονομική διευκόλυνση για την παράδοση των F-35

Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης χαρακτήρισε χτες σημαντικό βήμα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ αλλά και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που βάζει τέλος στην παροχή οποιασδήποτε οικονομικής διευκόλυνσης για τη μεταφορά και την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις διεθνείς δραστηριότητες ενέκρινε την Παρασκευή το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει το απόλυτο πάγωμα όλων των οικονομικών διευκολύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα των F-35 έως ότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώσει την αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα ολοκληρώσει τόσο την αγορά όσο και την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του, ο κ. Σαρμπάνης επισημαίνει ότι η Τουρκία ενεργεί ανταγωνιστικά εναντίον φιλικών χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος την ίδια ώρα που προσεγγίζει όλο και περισσότερο «εχθρικούς παράγοντες» όπως η Ρωσία. Όπως εκτίμησε, η συγκεκριμένη στάση λειτουργεί εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στην περιοχή.


«Η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει να διολισθαίνει σε μια καταπιεστική απολυταρχία, προβαίνοντας σε ανταγωνιστικές δραστηριότητες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και προσεγγίζοντας περισσότερο εχθρικούς παράγοντες όπως η Ρωσία - εις βάρος των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων στο εξωτερικό. Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Τουρκία να λάβει το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Επικροτώ την υποεπιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων του Κοινοβουλίου για τη λήψη αυτού του σημαντικού βήματος για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας, καθώς και για την ασφάλεια των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει η ανακοίνωση του Αμερικανού βουλευτή.

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική ο Ερντογάν

Το αμερικανικό «χαστούκι», ωστόσο, δεν φαίνεται να πτόησε τον Ερντογάν, ο οποίος χτες ανέβασε για άλλη μια φορά τους τόνους αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε στην εμπρηστική ρητορική προειδοποιώντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να αφήσει ανυπεράσπιστα τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμης της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η οποία εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην Κύπρο από το Βουκουρέστι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αποτελεί στρατηγική πολιτική της Τουρκίας, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ευρώπη προσπαθεί να «ξεγελάσει» τη χώρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ