ΚΟΣΜΟΣ

Αναισθησιολόγος δηλητηρίαζε ασθενείς για να τους επαναφέρει και να γίνει ήρωας

Αναισθησιολόγος δηλητηρίαζε ασθενείς για να τους επαναφέρει και να γίνει ήρωας
screen grab από βίντεο

Η υπόθεση του Γάλλου αναισθησιολόγου Frederic Pechier ο οποίος δηλητηρίαζε ασθενείς, προκειμένου στη συνέχεια να τους επαναφέρει στη ζωή, επιδεικνύοντας τις... «ξεχωριστές του ικανότητες», είχε συγκλονίσει τη Γαλλία το 2017. Την περίοδο εκείνη, ο Pechier είχε κατηγορηθεί για επτά περιπτώσεις ασθενών.

Μάλιστα, σε δύο από τις περιπτώσεις, οι ασθενείς πέθαναν, ενώ στις υπόλοιπες πέντε, οι ασθενείς ανέκτησαν τις αισθήσεις τους. Οι υποψίες των Αρχών στράφηκαν τότε στον Pechier αφού όπως προέκυψε από την έρευνα, στα θύματα είχαν χορηγηθεί θανατηφόρες δόσεις ποτάσιου και αναισθητικών που δεν ήταν απαραίτητα.

Ο Pechier τέθηκε τότε υπό δικαστικό έλεγχο και του απαγορεύτηκε η άσκηση επαγγέλματος, αφέθηκε, όμως, ελεύθερος.

Ο γιατρός συνελήφθη ξανά την Τρίτη και η υπόθεση άνοιξε εκ νέου, αφού σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, ο αριθμός των θυμάτων του ανέρχεται στους 50.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Pechier «πείραζε» τα φάρμακα της αναισθησίας σε εγχειρήσεις ρουτίνας. Αυτό, προκαλούσε ανακοπές στους ασθενείς και τότε ο αναισθησιολόγος ως «από μηχανής θεός» επενέβαινε και έσωζε – όχι πάντα – τους ασθενείς. Οι εισαγγελείς που του απήγγειλαν κατηγορίες τον παρομοίασαν με έναν πυρομανή πυροσβέστη.

Ο Pechier συνδέεται σίγουρα με 42 περιστατικά αθενών εκ των οποίων οι 20 πέθαναν την ώρα της βάρδιάς του από το 2008 έως το 2017, που εργαζόταν σε κλινικές και νοσοκομεία στην Μπεσανσόν της ανατολικής Γαλλίας.

Ο αναισθησιολόγος επιμένει ότι είναι αθώος και ισχυρίζεται ότι τον καλούσαν να παρέμβει λόγω των ικανοτήτων του και του ταλέντου του και τώρα το πληρώνει. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ