ΚΟΣΜΟΣ

Βίλεμ Αϊντχόφεν: 159 χρόνια από τη γέννηση του Ολλανδού γιατρού

Βίλεμ Αϊντχόφεν: 159 χρόνια από τη γέννηση του Ολλανδού γιατρού
Science History Images

Η Google τιμάει τα 159 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου γιατρού και φυσιολόγου Βίλεμ Αϊντχόβεν (Willem Einthoven). Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) το έτος 1903 και για το λόγο αυτό παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1924.

Αν και ήταν γνωστό πριν από τον Βίλεμ Αϊντχόφεν ότι η καρδιά παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή για να μετρήσουν το φαινόμενο χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά.

Αρχίζοντας το 1901, ο Βίλεμ Αϊντχόφεν κατασκεύασε μια σειρά πρωτότυπων χορδωτών γαλβανόμετρων, όπου χρησιμοποιούνταν λεπτές χορδές αγώγιμου καλωδίου το οποίο περνούσε ανάμεσα από ισχυρούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα να η ίνα μετακινείται όταν περνούσε ρεύμα από αυτή.

Η κίνηση αυτή αποτυπωνόταν πάνω σε κινούμενο φωτογραφικό χαρτί. Αυτή η κατασκευή, αν και όχι ιδιαίτερα φορητή, αύξησε την ευαισθησία του γαλβανόμετρου. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι συσκευές έγιναν όλο και πιο φορητές. Η ορολογία που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στο ΗΚΓ προέρχεται από τον Αϊντχόφεν.Αυτός έδωσε στις διάφορες αποκλίσεις που παρατήρησε τα γράμματα P, Q, R, S και T, καθώς και το τρίγωνο του Αϊντχόβεν πήρε το όνομά του από τον Βίλεμ.

Ο Βίλεμ Αϊντχόβεν πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου 1927 στο Λέιντεν της Ολλανδίας και έχει ταφεί στο νεκροταφείο του Ούχστχεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ