ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: 33.500 σταυρούς συγκέντρωσε ο Στράχε - Θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή

Αυστρία: 33.500 σταυρούς συγκέντρωσε ο Στράχε - Θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή
(AP Photo/Michael Gruber)

Στη βάση των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσε κατά τις χθεσινές ευρωεκλογές, ο παραιτηθείς από όλα τα αξιώματά του, πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του - έως πρόσφατα συγκυβερνώντος - ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή των Ελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Το ενδεχόμενο συζητείτο σήμερα στη Βιέννη, καθώς ο Στράχε, του οποίου το όνομα παρέμεινε στα ψηφοδέλτια των Ελευθέρων για τις χθεσινές ευρωεκλογές, προφανώς για κομματικές σκοπιμότητες συγκέντρωσε 33.500 σταυρούς προτίμησης, παρά την παραίτηση που είχε ανακοινώσει ο ίδιος το προπερασμένο Σάββατο, ως συνέπεια της εμπλοκής του στην «Υπόθεση Ίμπιζα», το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής.

Σύμφωνα με τον αυστριακό εκλογικό νόμο, κάποιος υποψήφιος που συγκεντρώνει με σταυρούς προτίμησης, τουλάχιστον το 5% του συνόλου των ψήφων του κόμματός του, που (στην περίπτωση του αποτελέσματος των Ελευθέρων στις χθεσινές ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε 33.000 ψήφους) αποκτά μία «απευθείας έδρα».

Ήδη πριν την χθεσινή εκλογική διαδικασία, αναφερόταν από το Κόμμα των Ελευθέρων πως η αφαίρεση του ονόματος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από το ψηφοδέλτιο τους, μιας και είχε παραιτηθεί από τα αξιώματά του, δεν ήταν δυνατή για τεχνικούς λόγους.

Οι σταυροί προτίμησης που συγκέντρωσε ο Στράχε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην 42 η θέση της λίστας των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Ελευθέρων, συνιστά, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, ένδειξη αλληλεγγύης από οπαδούς του προς το πρόσωπό του.

Σήμερα ο Στράχε, φέρεται να είχε αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook τις ευχαριστίες του για την εκδηλωθείσα εμπιστοσύνη, εμφανιζόμενος μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόθυμος να αναλάβει την έδρα ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο η ανάρτηση αυτή φαίνεται πως το απόγευμα αποσύρθηκε.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου, εξαιτίας του «σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής» που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία, συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Στην μακροσκελή ανακοίνωση της παραίτησής του, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα ο ίδιος κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ο Στράχε είχε χρησιμοποιήσει βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ίμπιζα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανεψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε επίσης, πως η στάση του υπήρξε «ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη», αλλά ο ίδιος έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στην «συνεπή» και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, εδώ και 14 χρόνια, εκθειάζοντας την συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο (σ.σ. στην συγκυβέρνηση του με το Λαϊκό Κόμμα, του ανατραπέντα σήμερα από τη Βουλή, καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς), εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ