ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τους S-400: Θα συναντηθούν στο περιθώριο της G20

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν για τους S-400: Θα συναντηθούν στο περιθώριο της G20
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Markus Schreiber

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν o πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διμερή ζητήματα καθώς και η προμήθεια της Άγκυρας με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, για τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για το αμυντικό σύστημα S-400.

Η Άγκυρα είχε ήδη ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι είχε διατυπώσει μια τέτοια πρόταση προς την Ουάσιγκτον, όμως η αμερικανική πλευρά δεν είχε απαντήσει.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών εκφράστηκε από κοινού η ικανοποίηση για την άρση επιπρόσθετων δασμών στον τομέα του χάλυβα, απόφαση που αναμένεται να συμβάλλει στην επίτευξη διμερούς εμπορικού στόχου ύψους 75 δισ. δολαρίων.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν τηλεφωνικά να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου της G20, που έχει προγραμματιστεί για τις 28-29 Ιουνίου, στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσεότι οι ρωσικοί S-400 παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό κατόπιν αιτήματος από την πλευρά της Άγκυρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Η τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία για τις παραδόσεις των S-400 έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον, εγείροντας ανησυχίες για την ασφάλεια και ασυμβατότητα των S-400 και των συστημάτων αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει την Άγκυρα με κυρώσεις για την προγραμματισμένη απόκτηση των S-400 και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ενδέχεται να καθυστερήσει ή να ακυρώσει τη διαδικασία πώλησης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ