ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ - «Η υπόθεση έχει κλείσει» δηλώνει ο Τραμπ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ - «Η υπόθεση έχει κλείσει» δηλώνει ο Τραμπ
AP Photo/Andrew Harnik

«Η άσκηση διώξεων εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτελούσε ποτέ μια «νομική επιλογή» της ομάδας του εισαγγελέων» δήλωσε σήμερα ο ειδικός ανακριτής, Ρόμπερτ Μιούλερ.

O Μιούλερ στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ανακοίνωσε ότι παραιτείται καθώς δεν σκοπεύει να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έρευνα της ομάδας του για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και για τη σύμπραξη της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Τραμπ με την Μόσχα, ο 74χρονος πρώην επικεφαλής του FBI επανέλαβε στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ότι η έρευνά του «δεν μπορούσε να απαλλάξει τον Αμερικανό πρόεδρο από υποψίες για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης».

«Η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του προέδρου… δεν ήταν μια επιλογή κατά την εκτίμησή του», τόνισε κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του. Επικαλέστηκε δε τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Δικαιοσύνης που απαγορεύουν να κατηγορηθεί ο εκάστοτε νυν πρόεδρος.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να διωχθεί με ομοσπονδιακό αδίκημα. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε, συμπληρώνοντας «καταλήξαμε ότι δεν μπορούσαμε να καθορίσουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν ο πρόεδρος διέπραξε ένα έγκλημα».

«Αν είχαμε καταλήξει ότι ο πρόεδρος ξεκάθαρα δεν είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα, θα το είχαμε πει», τόνισε ο Μιούλερ.

Παράλληλα έκρινε ότι δεν «κατάλληλο» να καταθέσει στο Κογκρέσο, παρά την επιθυμία των Δημοκρατικών να τον καλέσουν για ακρόαση αναφορικά με την έκθεσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ και την έρευνά του για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τονίζοντας ότι τίποτε δεν άλλαξε και πως η «υπόθεση έκλεισε».

«Υπήρχαν ανεπαρκή στοιχεία και συνεπώς, στην χώρα μας, ένα άτομο είναι αθώο. Η υπόθεση έκλεισε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ωστόσο, ο Μάλερ στις δηλώσεις του δεν υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι αθώος. «Αν είχαμε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος σαφώς δεν είχε διαπράξει ένα έγκλημα, θα το είχαμε πει», τόνισε ο ειδικός εισαγγελέας λεπτά νωρίτερα.

O Ρόμπερτ Μιούλερ φέρεται να είχε διαφωνήσει με την απόφαση του Αμερικανού υπουργού Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, να χαρακτηρίσει το πόρισμα της έκθεσης για τις επαφές μεταξύ προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ και Ρωσίας «αθωωτικό» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο Μπαρ είχε ισχυριστεί ότι διαφώνησε με ορισμένα νομικά συμπεράσματα του Μιούλερ και ότι οι προσπάθειες του Τραμπ να επηρεάσει την έρευνα δεν συνιστούν παρακώλυση Δικαιοσύνης.

Παρότι αποδέχθηκε το νομικό σκεπτικό του Μιούλερ, θεώρησε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για την άσκηση δίωξης για παρακώλυση Δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ