ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αιματοχυσία στο Σουδάν

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αιματοχυσία στο Σουδάν
AP Photo

Βρετανία και Γερμανία ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει σχετικά με το Σουδάν.

Το αίτημα ήρθε μετά την αιματηρή επιχείρηση του στρατού για την καταστολή του κινήματος της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από το στρατηγείο των σουδανικών ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Χαρτούμ.

Οι διαδηλωτές απαιτούν από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο να παραδώσει την εξουσία στους πολίτες ώστε να εξασφαλιστεί η «δημοκρατική μετάβαση», μετά την ανατροπή από τον στρατό του προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από έναν λαϊκό ξεσηκωμό χωρίς προηγούμενο.

Η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), έχει καλέσει σε «ειρηνικές πορείες σε συνοικίες, πόλεις και χωριά» για την ανατροπή του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών στηλίτευσε τη «σφαγή» και κάλεσε τους Σουδανούς σε «απόλυτη πολιτική ανυπακοή για να ανατραπεί το προδοτικό και δολοφονικό στρατιωτικό συμβούλιο».

Κάλεσε εξάλλου τους «επαναστάτες» να βγουν στους δρόμους και να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Σκοτώθηκαν δεκάδες

Από τις επιχειρήσεις του στρατού – κατά τις τελευταίες πληροφορίες – σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι τη Δευτέρα (3/6) στο Χαρτούμ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα Τρίτη κεκλεισμένων των θυρών, κατά τις ίδιες πηγές.

Έκκληση από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση προς την στρατιωτική ηγεσία του Σουδάν να επιτρέψει τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και να φροντίσει για την ταχεία μεταβίβαση της εξουσίας σε πολιτική ηγεσία.

«Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης, περιλαμβανομένων των σημερινών επιθέσεων κατά διαδηλωτών και απευθύνουμε έκκληση προς το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο να ενεργήσει με υπευθυνότητα και να σεβαστεί το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράσουν τις ανησυχίες τους», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ