Τέλος στη ζωή της έβαλε η 17χρονη Noa Pothoven από την Ολλανδία, μετά την άρνηση κλινικής να υποβληθεί σε νόμιμη ενεργητική ευθανασία, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον εφιάλτη των βιασμών της όταν ήταν μικρή.

Η έφηβη ήθελε να υποβληθεί σε κάποιας μορφής ενεργητική ευθανασία, ωστόσο μετά την άρνηση των αρμοδίων, επέλεξε να σταματήσει να καταναλώνει στερεά τροφή και υγρά με αποτέλεσμα να πεθάνει.

Η Noa είχε απευθυνθεί σε κλινική για να υποβληθεί σε ευθανασία, ωστόσο οι γιατροί αρνήθηκαν το αίτημά της. Υπέφερε  για πολλά χρόνια από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα: μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και ανορεξία, ενώ αρνιόταν να αποκαλύψει στην οικογένειά της τι τής είχε συμβεί.

Η αρχική είδηση, όπως μεταφράστηκε στα αγγλικά από μεγάλα πρακτορεία και ειδησεογραφικούς οργανισμούς απέδιδε το θάνατό της σε ευθανασία, που είναι νόμιμη στην Ολλανδία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο η κοπέλα πέθανε επειδή σταμάτησε να σιτίζεται και να πίνει νερό.

Η 17χρονη έκανε χρήση του δικαιώματός της να σταματήσει να τρώει και να πίνει νερά, ενώ αρνήθηκε την ιατρική περίθαλψη, με την κατανόηση των δικών της ανθρώπων.

Λίγες μέρες πριν πεθάνει, η κοπέλα κοινοποίησε ένα μήνυμα στο Instagram, το οποίο στη συνέχεια διεγράφη. 

 «Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα για το εάν θα πρέπει ή όχι να το μοιραστώ, αλλά αποφάσισα να το κάνω. Μετά από χρόνια πάλης και μάχης, έχω εξουθενωθεί. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα πιστεύω μου, αλλά το έχω σκεφτεί καλά εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι κάτι παρορμητικό. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα: εντός 10 ημερών, θα πεθάνω».

Όπως εξήγησε, η δύσκολη απόφαση ελήφθη μετά τις άνισες «μάχες» που έδωσε με ψυχικές ασθένειες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. «Σταμάτησα να τρώω και να πίνω εδώ και λίγο καιρό και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα να με "αφήσω" επειδή ο πόνος μου είναι αβάστακτος», έγραψε, υποστηρίζοντας ότι ενώ ήταν «ζωντανή», επιβίωνε απλά με δυσκολία. «Ανέπνεα, αλλά δεν ζούσα», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η 17χρονη είχε γράψει και την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Νικώντας ή Μαθαίνοντας», στην οποία περιέγραφε όλη της τη μάχη με την ψυχική της ασθένεια, αλλά και τις απόπειρες αυτοκτονίας που είχε κάνει. Στόχος της ήταν με αυτό το βιβλίο να στηρίξει ευάλωτα παιδιά στη χώρα της, που μπορεί να έχουν βρεθεί στην ίδια ή παρόμοια θέση με τη δική της, δίνοντάς του δύναμη και κουράγιο...

Πολλά ολλανδικά Μέσα γράφουν πάντως ότι η 17χρονη υποβλήθηκε σε παθητική ευθανασία, διαχωρίζοντάς την από την αυτοκτονία, σε ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα.

Ο όρος «παθητική ευθανασία» αναφέρεται στις περιπτώσεις, όπου επισπεύδεται ο θάνατος ενός ασθενή στο όνομα των δικών του συμφερόντων. Η παθητική, λοιπόν, μορφή ευθανασίας αφορά τις περιπτώσεις, όπου ο ασθενής πεθαίνει γιατί η ιατρική ομάδα είτε δεν προβαίνει σε καμιά απαραίτητη προσπάθεια να διατηρήσει τους ασθενείς ζωντανούς ή σταματάει να προσφέρει κάποια συγκεκριμένη φροντίδα, η οποία διατηρεί τον ασθενή στη ζωή.

Διαβάστε επίσης