ΚΟΣΜΟΣ

Το στήθος ασθενούς άρπαξε... φωτιά κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοιχτής καρδιάς

Το στήθος ασθενούς άρπαξε... φωτιά κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοιχτής καρδιάς
pixabay

Ένα πρωτοφανές περιστατικό, που απαιτούσε γνώσεις... πυρόσβεσης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χειρουργοί κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοιχτής καρδιάς σε νοσοκομείο της Αυστραλίας, καθώς το στήθος του ασθενούς έπιασε ξαφνικά φωτιά!

Το ατύχημα συνέβη όταν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και αναισθητικού διέρρευσαν μέσα από μια τρύπα στους πνεύμονες του ασθενούς, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί ένα από τα εργαλεία του χειρουργού και να ξεσπάσει φωτιά στο σώμα του ασθενούς.

Οι γιατροί διατήρησαν πάντως την ψυχραιμία τους και όχι μόνο κατόρθωσαν να σβήσουν αμέσως τη φωτιά, αλλά συνέχισαν κανονικά την επέμβαση, ενώ ο ασθενήςανέκτησε αργότερα τις αισθήσεις του, χωρίς τίποτα να προδίδει πως προηγουμένως το ανοιχτό στήθος του είχε... λαπμπαδιάσει!

Όσο περίεργο ωστόσο και αν σας φαίνεται, όπως εκμυστηρεύτηκε η ομάδα των Αυστραλών γιατρών που αντιμετώπισε το περιστατικό, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τόνισαν, δε, ότι οι γιατροί πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι για το τι να κάνουν, σε περίπτωση φωτιάς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Οι χειρουργοί του νοσοκομείου Austin στη Μελβούρνη δεν δίστασαν μάλιστα να περιγράψουν πώς το στήθος του 60χρονου ασθενούς άρπαξε φωτιά: ενώ άρχισαν να επισκευάζουν την κύρια αρτηρία της καρδιάς του άντρα, τρύπησαν κατά λάθος έναν από τους πνεύμονές του.

Ο ασθενής υπέφερε από ανεπάρκεια στο δεξιό πνεύμονα στο παρελθόν, με αποτέλεσμα αυτός να έχει πρηστεί και να έχει κολλήσει στο πλευρό του, το οποίο οι γιατροί έπρεπε να σπάσουν για να φτάσουν στην καρδιά.

Όταν τρύπησαν τον πνεύμονα, αμέσως άρχισε να βγαίνει αέρας από αυτόν. Προκειμένου ο ασθενής να συνεχίσει να αναπνέει, οι γιατροί αύξησαν την ποσότητα οξυγόνου που του χορηγούσαν μέσω μάσκας, ωστόσο γρήγορα μύρισαν το αναισθητικό, το οποίο ξεκίνησε να διαρρέεται από το στήθος του.

Παρ' όλο που το οξυγόνο δεν είναι εύφλεκτο, βοηθά ώστε να ανάψει μια φωτιά και να εξαπλωθεί γρηγορότερα. Όταν το χειρουργικό εργαλείο πυροδοτήθηκε, άρπαξαν έτσι αμέσως φωτιά και τα εύφλεκτα υλικά που ήταν αναγκαία για την επέμβαση στο στήθος του άντρα.

Οι γιατροί, χωρίς να πανικοβληθούν, την έσβησαν αμέσως και συνέχισαν την επέμβαση κανονικά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν συμβαίνει κάθε μέρα, αλλά στο παρελθόν έχουν καταγραφεί (λίγες) αντίστοιχες περιπτώσεις... ανάφλεξης ασθενούς που χειρουργείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ