ΚΟΣΜΟΣ

ΠΟΥ: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι προσβάλλονται καθημερινά από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

ΠΟΥ: Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι προσβάλλονται καθημερινά από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο κρούσματα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων καταγράφονται κάθε μέρα στον κόσμο και συνέστησε τη χρήση απαραιτήτως προφυλακτικού ώστε να σταματήσει η εξάπλωσή τους.

Σε νέα έκθεση, ο ΠΟΥ απαριθμεί τις τέσσερις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις στα άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών: χλαμύδια, γονόρροια (ή βλεννόρροια), σύφιλη και τριχομονάδες.

Αυτά τα τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν κάθε χρόνο περισσότερα από 376 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως, ανακοίνωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ για την υγεία, βασιζόμενος στα τελευταία στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2012.

«Διαπιστώνουμε μια ανησυχητική απουσία προόδου στην καταπολέμηση της εξάπλωσης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στον κόσμο", δήλωσε ο δρ Πίτερ Σάλαμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. "Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα υπέρ μιας συντεταγμένης προσπάθειας για να επιτραπεί σε όλο τον κόσμο, οπουδήποτε, να έχει πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των σοβαρών ασθενειών».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΠΟΥ, το 2016 υπήρχαν 127 εκατομμύρια νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87 εκατ. κρούσματα γονόρροιας, 6,3 εκατ. κρούσματα σύφιλης και 156 εκατ. κρούσματα τριχομονάδων. Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις -χωρίς τη χρήση προφυλακτικού- αλλά ορισμένες προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν οι λοιμώξεις αυτές δεν διαγνωστούν ή δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και επακόλουθα μακροπρόθεσμα, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές και αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον ιό HIV. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016.

«Μετά την τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012, δεν υπάρχει καμιά αξιοσημείωτη μείωση στα ποσοστά των νέων κρουσμάτων ή αυτών που ήδη υπάρχουν», παραδέχεται ο ΠΟΥ. Κατά μέσο όρο, σχεδόν ένα άτομο στα 25 παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μια από αυτές τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συχνά έχει προσβληθεί και από άλλες ταυτόχρονα.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν, αλλά όπως δεν εκδηλώνονται όλα με συμπτώματα -εκτός από τη γονόρροια- οι ασθενείς δεν ξέρουν ότι έχουν προσβληθεί.

Ο Τιμ Τζινκς, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική, με δεδομένο ότι ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται λιγότερο δραστικά λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα. "Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων γονόρροιας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. "Βλέπουμε συνεχώς περιπτώσεις της αποκαλούμενης σούπερ-γονόρροιας, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατον να θεραπευτούν".

«Θεωρούμε ότι είναι μια επιδημία κρυφή, σιωπηλή, επικίνδυνη», είπε η Μέλανι Τέιλορ, εμπειρογνώμων του ΟΗΕ για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΟΥ συνιστά στα «σεξουαλικά ενεργά» άτομα να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις γι’ αυτές τις ασθένειες και να χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Συνιστά επίσης στις εγκύους να κάνουν τεστ για σύφιλη και τον ιό HIV.

Η μελέτη και τα δεδομένα δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση του Δελτίου του ΠΟΥ.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη Βρετανία

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, με κυριότερη τη βλεννόρροια. Το 2018 διαγνώστηκαν 447.694 περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αύξηση 5% σε έναν χρόνο.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη βλεννόρροια, όπου διαγνώστηκαν 56.259 περιπτώσεις, 14.000 περισσότερες από το 2017.

Οι διαγνώσεις για βλεννόρροια στην Αγγλία έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και έχουν εκτοξευθεί κατά 26% από το 2017, πυροδοτώντας ανησυχία στους ειδικούς της υγείας για την ανθεκτικότητα των στελεχών της νόσου στα φάρμακα.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν για την πρώτη περίπτωση σούπερ-βλεννόρροιας στη Βρετανία πριν από έναν χρόνο. Παρόλο που ο άνδρας τελικά θεραπεύτηκε, χρειάστηκε εκτεταμένη θεραπεία με έναν κοκτέιλ φαρμάκων που συνήθως χορηγούνταν σε πιο σοβαρές λοιμώξεις.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, δεδομένων των τριών περιπτώσεων του ανθεκτικού φαρμάκου που ταυτοποιήθηκαν στην Αγγλία το 2018», προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο αριθμός διαγνώσεων βλεννόρροιας το 2018 ήταν ο μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 1978. Από το 2009, τα κρούσματα βλεννόρροιας έχουν αυξηθεί κατά 249% (από 16.141 σε 56.259), κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων ανάμεσα στις περιπτώσεις των ομοφυλόφιλων και των αμφιφυλόφιλων, συνεχίζουν.

Ομάδες σεξουαλικής υγείας προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχουν οι επαναλαμβανόμενες περικοπές στα προγράμματα σεξουαλικής υγείας, οι οποίες επιβαρύνουν κυρίως τους νέους και τις μειονότητες.

Ενώ ο έλεγχος σε κλινικές και μέσω διαδικτύου αυξήθηκε κατά 7%, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο έλεγχος μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου για τα Χλαμύδια που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 15 έως 24 ετών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, έχει μειωθεί περισσότερο από 22% από το 2014.

Οι έλεγχοι μειώθηκαν πάλι κατά 1% πέρυσι, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων για χλαμύδια αυξήθηκε κατά 2% από το 2017, με σχεδόν ένα στα δέκα τεστ να έχει θετική διάγνωση και 131.000 περιπτώσεις στο σύνολο.

Οι περιπτώσεις σύφιλης και έρπη συνέχισαν επίσης να αυξάνονται, κατά 5% και 3% αντίστοιχα.

«Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση των κρουσμάτων βλεννόρροιας και σύφιλης πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επείγουσα προτεραιότητα για την υγεία, διαφορετικά οι συνέπειες μπορεί ναι είναι καταστροφικές για την ευημερία του ευρύτερου πληθυσμού και του συστήματος υγείας συνολικά», δήλωσε ο Δρ Olwen Williams, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης για την σεξουαλική υγεία και τον ιό HIV, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.

«Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, παρατηρήθηκαν σοβαρές και καταστροφικές περικοπές στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις σε μια κρίσιμη στιγμή», συνέχισε, αναφέροντας και τις μειώσεις προσωπικού.

Οι περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων μειώθηκαν κατά 3%, σε 57.318, και μειώθηκαν κατά το ήμισυ στις ηλικίες 15-17 ετών, λόγω του συνήθους εμβολιασμού κοριτσιών σχολικής ηλικίας κατά του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).

Ο Δρ Gwenda Hughes, επικεφαλής της επιτήρησης STI στο PHE, δήλωσε: «Η αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ανησυχητική. Τα ΣΜΝ μπορούν να έχουν σοβαρές ειπτώσεις στην υγεία - τόσο τη δική σας όσο και αυτή των σημερινών και μελλοντικών σεξουαλικών σας συντρόφων».

«Ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή το είδος σχέσης στο οποίο βρίσκεστε, είναι σημαντικό να φροντίσετε τη σεξουαλική σας υγεία. Εάν κάνετε σεξ με έναν νέο ή περιστασιακό σύντροφο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προφυλακτικά και ότι κάνετε τακτικούς ελέγχους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ