Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενημέρωσε επισήμως το Συντηρητικό Κόμμα σήμερα Παρασκευή, ότι παραιτήθηκε από την ηγεσία του, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής, από την οποία θα αναδειχθεί και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα ασκεί καθήκοντα αρχηγού των Συντηρητικών μέχρι οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν τον νέο ηγέτη, μετά από μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.

Η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για την ηγεσία των Συντηρητικών λήγει στις 19.00, ώρα Ελλάδας, τη Δευτέρα.

Η παραίτηση της Μέι δεν συνεπάγεται βουλευτικές εκλογές, ενώ μέχρι τώρα, 11 υποψήφιοι διαγωνίζονται για την αντικατάστασή της. Ο νικητής θα γίνει ηγέτης του κόμματος και πρωθυπουργός.

Οι Συντηρητικοί θα κληθούν να αποφασίσουν για τον επόμενο πρωθυπουργό στα τέλη Ιουλίου, ένας διαγωνισμός ο οποίος θα αναδείξει έναν νέο ηγέτη που θα μπορούσε να επιδιώξει ένα πιο ξεκάθαρο διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι υποψήφιοι

Οι βουλευτές που θέτουν υποψηφιότητα για την ηγεσία πρέπει να υποστηρίζονται από άλλους οκτώ Συντηρητικούς βουλευτές. Σε προηγούμενες αναμετρήσεις ο αριθμός αυτός ήταν μικρότερος, αλλά η επιτροπή άλλαξε τον κανονισμό προκειμένου να αποκλείσει τους πιο αδύναμους υποψήφιους.

Σήμερα Παρασκευή, ξεκίνησε η πρόσκληση για υποβολή υποψηφιοτήτων. Οι προτάσεις θα παραληφθούν από τις 12:00 έως τις 19:00, ώρα Ελλάδας, της 10ης Ιουνίου.

Στις 13 Ιουνίου η ψηφοφορία των βουλευτών

Οι Συντηρητικοί βουλευτές πραγματοποιούν στη συνέχεια πολλούς γύρους ψηφοφοριών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων. Κάθε φορά, ψηφίζουν σε μυστική ψηφοφορία. Έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν δι’ αντιπροσώπου, εάν δεν μπορούν να ψηφίσουν οι ίδιοι.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε μια αίθουσα στο βρετανικό κοινοβούλιο, στην οποία θα τοποθετηθούν παραβάν. Το χρώμα του ψηφοδελτίου επιλέγεται την προηγούμενη μέρα και θα είναι διαφορετικό για κάθε γύρο. Τα συμπληρωμένα ψηφοδέλτια θα τοποθετηθούν σε μεταλλική κάλπη.

Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί από τις 12:00 έως τις 14:00, ώρα Ελλάδας, στις 13 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 15:00.

Όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει 16 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 16 ψήφους, εκείνος με τις λιγότερες αποκλείεται.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου από τις 17:00 έως τις 19:00, ώρα Ελλάδας, και το αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 20:00. Όποιος υποψήφιος συγκεντρώσει 32 ψήφους ή λιγότερες αποκλείεται. Αν όλοι οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες από 32 ψήφους, εκείνος με τις λιγότερες αποκλείεται.

Περαιτέρω ψηφοφορίες προγραμματίζονται για τις 19 Ιουνίου μεταξύ 15:00 και 19:00, ώρα Ελλάδας και στις 20 Ιουνίου, από τις 12:00 έως 14:00, ώρα Ελλάδας. Η ψηφοφορία συνεχίζεται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, άρα θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι, αν χρειαστεί.

Η Επιτροπή 1922 θα διεξαγάγει δύο γύρους ομιλιών των υποψηφίων στο κοινoβούλιο, ο πρώτος στις 11 και 12 Ιουνίου, πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου.

Οι τελικοί δύο υποψήφιοι υποβάλλονται στην κρίση όλων των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, σε επιστολική ψηφοφορία, με τον νικητή να είναι ο νέος ηγέτης.

Το κόμμα που αριθμεί περίπου 160.000 μέλη, δήλωσε πως επιθυμεί να ολοκληρώσει το στάδιο αυτό την εβδομάδα που ξεκινά από τις 22 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης