ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν στην αντεπίθεση: «Κενές» περιεχομένου οι εξαγγελίες των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις

Το Ιράν στην αντεπίθεση: «Κενές» περιεχομένου οι εξαγγελίες των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις
Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος μεγάλου πετροχημικού ιρανικού ομίλου είναι η «απόδειξη» ότι είναι «κενές» περιεχομένου οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ όταν δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν με το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν χρειάστηκε παρά μία εβδομάδα για να αποδειχθούν κενοί περιεχομένου οι ισχυρισμοί του Αμερικανού προέδρου για την προθυμία του να διαπραγματευθεί με το Ιράν», δήλωσε ο Αμπάς Μουσαβί, μία ημέρα μετά από τις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον σε βάρος του ιρανικού πετροχημικού ομίλου Persian Gulf Petrochemical Industries Company (PGPIC).

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε έτοιμος να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας.

«Το Ιράν είχε μια εξαιρετικά εχθρική στάση όταν ανέλαβα την προεδρία», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο βρετανικό δίκτυο ITV.

«Ήταν το νούμερο ένα τρομοκρατικό κράτος παγκοσμίως εκείνη την εποχή και πιθανόν και σήμερα» πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς εάν θα χρειαστεί οι ΗΠΑ για να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι το ενδεχόμενο αυτό πάντα υπάρχει.

«Το θέλω; Όχι, προτιμώ όχι. Όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο» είπε ο ίδιος. Μάλιστα, εμφανίστηκε έτοιμος για συνομιλίες με τον Ροχανί:

«Ναι, φυσικά. Θα προτιμούσα να μιλήσω».

Χαμανεΐ: Δεν θα ξεγελαστούμε από τις ΗΠΑ

Την Τρίτη, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμανεΐ, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα ξεγελαστεί από την προσφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για έναρξη διαπραγματεύσεων. Διαμήνυσε δε, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ έχουν έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση εδώ και έναν μήνα, έναν χρόνο αφότου η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και επέβαλαν ξανά κυρώσεις στην ιρανική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ