ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ελεύθερος υπό όρους ο Τσετσένος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ογιούμπ Τιτίεφ

Ρωσία: Ελεύθερος υπό όρους ο Τσετσένος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ογιούμπ Τιτίεφ
AP Photo/Musa Sadulayev

Δικαστήριο της Τσετσενίας, έκανε δεκτό το αίτημα της αποφυλάκισης υπό όρους του Τσετσένου ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ογιούμπ Τιτίεφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Ιανουαρίου του 2018 με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, την οποία ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά.

Στον Τιτίεφ, ο οποίος είναι ακτιβιστής της γνωστής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Memorial», είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες όπως ανακοίνωσαν οι αρχές εντόπισαν στο αυτοκίνητο του. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε την κατηγορία, δηλώνοντας ότι τα ναρκωτικά, τα έριξαν σκόπιμα στο αυτοκίνητο του για να τον ενοχοποιήσουν.

Η σύλληψη του Τιτίεφ είχε προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και ένα κύμα συμπαράστασης από διεθνείς προσωπικότητες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφαση του για την κατάσταση στην Τσετσενία, ζητούσε την άμεση απελευθέρωση του Τιτίεφ , ο οποίος ήταν επικεφαλής της οργάνωσης «Memorial» στην Τσετσενία.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Πιότρ Ζάικιν η απόφαση του δικαστηρίου θα τεθεί σε ισχύ εντός 10 ημερών και ο Τιτίεφ θα αφεθεί ελεύθερος στις 21 Ιουνίου.

«Η συνεδρίαση του δικαστηρίου έγινε σε ήρεμο κλίμα και όλοι όσοι συμμετείχαν στην διαδικασία επέδειξαν σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Το αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση του, το υποστήριξαν η διεύθυνση των φυλακών και ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας της δημοκρατίας της Τσετσενίας, οι οποίοι θεώρησαν δεν υφίστανται λόγοι για να εκτίσει ολόκληρη την ποινή», δήλωσε ο Ζάικιν στην Novaya Gazeta.

O πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, χαιρέτισε από την πλευρά του την απόφαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ