ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Στις κάλπες οι πολίτες τον Ιούλιο

Βόρεια Κορέα: Στις κάλπες οι πολίτες τον Ιούλιο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lee Jin-man

Στο δρόμο για εκλογές βρίσκεται η Βόρεια Κορέα, ώστε να αναδείξει νέους δημάρχους, κυβερνήτες καθώς και άλλους τοπικούς αξιωματούχους.

Η ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 21 Ιουλίου, έρχεται λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές που πραγματοποίησε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας τον Φεβρουάριο, όπου αναδείχθηκαν τα νέα μέλη της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης.

Οι εκλογές στη Βόρεια Κορέα δεν θεωρούνται ελεύθερες ή δίκαιες, καθώς στους ψηφοφόρους δίνεται μία και μόνο δυνατότητα: Να προσυπογράψουν τον υποψήφιο που ενέκρινε το κυβερνών κόμμα ή να καταγράψουν την αποχή τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του NK News.

Ο Γκλιν Φορντ, διευθυντής του Track2Asia (σ.σ. ΜΚΟ που ειδικεύεται σε διπλωματικές δραστηριότητες), πολιτικός και τακτικός επισκέπτης της Βόρειας Κορέας, μιλώντας στο ίδιο μέσο τον Φεβρουάριο, είχε δηλώσει ότι η τοπική εκλογή που παρακολούθησε στη χώρα το 2011 είχε λειτουργήσει «περισσότερο ως φεστιβάλ παρά οτιδήποτε άλλο, με εξωτερικές διακοσμήσεις, ζωντανή μουσική και χορό».

«Σου έδιναν το ψηφοδέλτιο με ένα και μόνο όνομα και περνούσε σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με ένα παραβάν κι ένα μολύβι. Είτε έριχνες το ψηφοδέλτιο χωρίς σημάδι, είτε διέγραψε το όνομα και αποχωρούσε» συμπλήρωσε.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε τις προηγούμενες τοπικές εκλογές της το 2015, οι οποίες μάλιστα ήταν οι πρώτες επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας εκείνης, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι «το 99,97% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ των υποψηφίων που είχαν εγγραφεί στις σχετικές εκλογικές περιφέρειες».

Τώρα, παρατηρητής δηλώνει ότι η ψηφοφορία του επόμενου μήνα θα μπορούσε να φέρει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Μαζί του συμφωνεί και ο Fyodor Tertiskiy, εμπειρογνώμονας για τη βορειοκορεατική πολιτική και τον στρατό.

«Τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια: 99 +% ψήφισαν, 100% επικύρωσαν τα ψηφοδέλτια με τα ονόματα των υποψηφίων που τους δόθηκαν» προέβλεψε ο εμπειρογνώμονας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ