ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Η γερμανική Βουλή να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ντιμιτρόφ: Η γερμανική Βουλή να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Με άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ζητά από τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του στην ψηφοφορία, η οποία -όπως υποσχέθηκε πριν λίγες μέρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ- θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Από το 2009, κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την ένταξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία. Όμως οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινούσαν, γεγονός που οφειλόταν στο ονοματολογικό, το οποίο επιβάρυνε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Με ακριβείς διπλωματικές κινήσεις και υπομονή καταλήξαμε σε μια ιστορική λύση κάτι που δεν ήταν αυτονόητο. Πετύχαμε έναν πραγματικά ευρωπαϊκό συμβιβασμό. Ήταν η προοπτική ενός κοινού μέλλοντος των δύο χωρών και των λαών τους στους κόλπους της ΕΕ που κατέστησε εφικτή μια ιστορική λύση. Κίνητρό μας το όραμα για μια ειρηνική και ευημερούσα περιοχή σε μια ειρηνική και ευημερούσα ΕΕ».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας υπογραμμίζει πως τα Σκόπια αντιλαμβάνονται ότι η ένταξη στην Ε.Ε. δεν θα γίνει «σήμερα ή αύριο».


«Η Κροατία διαπραγματευόταν επτά χρόνια πριν ενταχθεί στην ΕΕ. Για εμάς, η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί τον ιδανικό οδικό χάρτη για να γίνει η Β. Μακεδονία μια σταθερή δημοκρατία. Οι μέχρι σήμερα επιτυχίες της χώρα μας θα πρέπει να ανταμειφθούν. Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για το γερμανικό κοινοβούλιο να δώσει πράσινο φως στην επόμενη φάση της ευρωπαϊκής μας πορείας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ