ΚΟΣΜΟΣ

Κιλιτσντάρογλου: 16 νησιά του Αιγαίου που ανήκαν στην Τουρκία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή

Κιλιτσντάρογλου: 16 νησιά του Αιγαίου που ανήκαν στην Τουρκία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή
ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA

Σε εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο ηγέτης της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μίλησε για «ειρηνευτική επιχείρηση» το 1974 στην Κύπρο και ισχυρίστηκε πως 16 νησιά του Αιγαίου που ανήκαν στην Τουρκία «τώρα βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή».

Ο Κιλιτσντάρογλου, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, εξαπέλυσε «βολές» εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν για την πολιτική της στην Κύπρο και υποστήριξε πως «δεν βγάζει άχνα για την κατοχή 16 νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα.

Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε:

«Η ειρηνευτική επιχείρησή μας στην Κύπρο το 1974 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Όταν οι ομογενείς μας δολοφονούνταν κανείς δεν έμεινε θεατής».

Υποστήριξε δε πως από «το 1974-2019, στην Κύπρο δεν άνοιξε μύτη. Όλοι οι πολίτες ζούσαν σε γαλήνη. Αλλά τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει. Χρειάζεται να ξεκινήσει μία νέα περίοδος, αν δεν γίνει, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί η ‘τδβκ’».
Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τα 16 «κατεχόμενα» νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε, πως «τα νησιά που με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα είναι όλα στρατικοποιημένα».

«Πού είναι η κυβέρνηση; Πού είναι το προεδρικό; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνουμε και κάτι».

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε πως όλοι είναι εκεί: Αμερική, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ελλάδα και «Ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί και αυτό είναι η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Από τη μια πλευρά της Μεσογείου είναι η Τουρκία και από την άλλη ακριβώς συμμετρικά είναι η Αίγυπτος. Πριν από λίγο αναφέρθηκα στην Αίγυπτο και τη σημασία της. Γιατί η Αίγυπτος είναι σημαντική; Γιατί μία συμφωνία στη Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα έλυνε πολλά προβλήματα» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ