ΚΟΣΜΟΣ

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την έκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει την έκθεση του ΟΗΕ για τη δολοφονία Κασόγκι
AP Photo/Hasan Jamali

Ο Σαουδάραβας υφυπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ απέρριψε την έκθεση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, στην οποία καταλήγει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σ. Αραβίας είναι υπόλογοι για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο…Η εισηγήτρια στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαναλαμβάνει στην μη δεσμευτική της έκθεση όσα έχουν δημοσιευτεί και διαρρεύσει σε μέσα ενημέρωσης», είπε με tweet του ο Τζουμπέιρ.

Η έκθεση «εμπεριέχει εξόφθαλμες αντιφάσεις και αβάσιμες κατηγορίες που αμφισβητούν την αξιοπιστία της», πρόσθεσε.

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ζήτησε στο πόρισμά της την διακοπή της δίκης των 11 «υπόπτων» για την δολοφονία του Κασόγκι, που διεξάγεται στην Σαουδική Αραβία με τους κατηγορούμενους που επελέγησαν από το καθεστώς του Ριάντ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρής δικαστικής πλάνης.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος απέρριψε σφόδρα οποιαδήποτε απόπειρα επιρροής της δίκης ή αφαίρεσής της από το σαουδαραβικό δικαστικό σύστημα.

Η θέση της Τουρκίας

Η Τουρκία «υποστηρίζει σθεναρά» την έκθεση του ΟΗΕ δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Υποστηρίζω σθεναρά τις συστάσεις της εισηγήτριας Ανιές Καλαμάρ προκειμένου να διαλευκανθεί η δολοφονία του Κασόγκι και να καταστούν υπόλογοι οι υπεύθυνοι» έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter.

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, η ερευνήτρια του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου κάλεσε τις χώρες να επικαλεστούν την παγκόσμια δικαιοδοσία για ένα διεθνές έγκλημα, όπως το αποκάλεσε, και να προχωρήσουν σε συλλήψεις αν αποδειχθεί η ευθύνη κάποιων ατόμων.

Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, απαντώντας σε ερώτηση αν η παγκόσμια δικαιοδοσία σημαίνει ενδεχόμενες συλλήψεις υπόπτων στο εξωτερικό, είπε στους δημοσιογράφους: «Αν και όταν η ευθύνη αυτών των ατόμων θα έχει αποδειχθεί, περιλαμβανομένων των ευθυνών σε ένα επίπεδο που δικαιολογεί τη σύλληψη, απολύτως».

Η Καλαμάρ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι αρχές των ΗΠΑ είχαν υποκλέψει επικοινωνίες του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για μια φερόμενη συνωμοσία, αλλά είπε ότι θα έπρεπε να έχουν ερευνηθεί και ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ, να έχει προειδοποιηθεί.

Οι δικαστικές αρχές σε χώρες που αναγνωρίζουν την παγκόσμια δικαιοδοσία για σοβαρά αδικήματα όπως εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια μπορούν να ερευνήσουν και να ασκήσουν διώξεις για τα εγκλήματα αυτά ανεξάρτητα από το πού διαπράχθηκαν.

Η έκθεση «καταπέλτης»

Η πολυαναμενόμενη έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα και αναφέρει πως η Σαουδική Αραβία είναι νομικά υπεύθυνη για την «εξωδικαστική δολοφονία» του Κασόγκι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανεξάρτητη ερευνήτρια του ΟΗΕ, Άγκνες Κάλαμαρντ.

Το Ριάντ αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξαφάνιση – είχε μάλιστα ξεκινήσει και έρευνα– του αντιφρονούντα δημοσιογράφου, στη συνέχεια όμως προχώρησε σε συλλήψεις και αποπομπές ατόμων, ακόμη και από τον στενό κύκλο του πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αναφορικά με τη δολοφονία Κασόγκι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας αναγνώρισε πως η δολοφονία του δημοσιογράφου ήταν προμελετημένη.

Η έκθεση του ΟΗΕ δεν εξάγει κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα που να δείχνει απευθείας ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου, τονίζει, όμως, πως «υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που υποδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας από μία πιο αρμόδια αρχή» για το εάν «υπάρχει ποινική ευθύνη».

Η Κάλαμαρντ, όπως αναφέρει το CNNi, σημειώνει πως ο αρθρογράφος της Washington Post, «γνώριζε τη δύναμη του πρίγκιπα διαδόχου» και είχε εκφράσει φόβους σχετικά με το τι τον περίμενε αν επέστρεφε στο βασίλειο.

Πώς τον σκότωσαν

Σύμφωνα με την έκθεση, που συμπεριλαμβάνει στοιχεία που συνέλεξαν οι τουρκικές Αρχές, όταν ο δημοσιογράφος μπήκε στο προξενείο, του έκαναν μία ένεση με κατασταλτικό και έβαλαν μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι του, πνίγοντάς τον.

Σε ηχητικό που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές μέσα από το κτήριο, κάποιος ακούγεται να λέει στον Κασόγκι ότι θα οδηγηθεί στην Σαουδική Αραβία.

«Θα πρέπει να σε πάμε πίσω. Έχουμε εντολή από την Interpol», του ανακοινώνει ο άνδρας, με τον δημοσιογράφο να του απαντά πως «δεν υπάρχει καμία υπόθεση εναντίον μου» και προειδοποιεί πως τον περιμένουν έξω από το κτήριο.

Οι δράστες του ζητούν να στείλει ένα γραπτό μήνυμα στον γιο του και διαφωνούν για το τι πρέπει να στείλει πριν τελικώς ακουστεί κάποιος που τους ζητά να σταματήσουν (σ.σ. τον καυγά).

«Υπάρχει μία πετσέτα εδώ. Θα μου δώσετε ναρκωτικά», ρωτά ο Κασόγκι και η απάντηση που λαμβάνει είναι: «Θα σε αναισθητοποιήσουμε».

Στη συνέχεια ακολουθούν ήχοι που δείχνουν ότι στο σημείο υπήρξε πάλη, ενώ κάποιος ρωτά αν ο Κασόγκι έχει λιποθυμήσει.

«Σηκώνει το κεφάλι του», «Συνέχισε να σπρώχνεις», «Σπρώξε εδώ. Μην βγάζεις τα χέρια σου, σπρώξε», είναι μερικά από τα όσα ακούγονται στη συνέχεια.

Προηγούμενες έρευνες ανέφεραν πως οι δράστες αφού σκότωσαν τον δημοσιογράφο, τον διαμέλισαν και τον μετέφεραν έξω από το προξενείο σε διαφορετικές τσάντες. Το πτώμα του δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Η έρευνα του ΟΗΕ κατάφερε να αποδείξει πως το σημείο του εγκλήματος είχε «καθαριστεί εξαιρετικά καλά», κάτι που δείχνει – όπως αναφέρεται – πως η Σαουδική Αραβία «παρεμπόδιζε την έρευνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ