ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Το «Γιαβούζ» δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας

Ερντογάν: Το «Γιαβούζ» δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας
(Presidential Press Service via AP, Pool)

Ως την πιο σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε γραπτό του μήνυμα, στο πλαίσιο της τελετής για τον απόπλου του «Γιαβούζ», ανέφερε ότι η Τουρκία, η οποία είναι «μια από τις τρεις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο, θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα και των Τ/κ στην περιοχή όπως πάντα».

«Σήμερα η τελετή που πραγματοποιήσαμε για να αποχαιρετίσουμε το πλοίο μας το Γιαβούζ αποτελεί την πιο απτή και σαφή έκφραση της αποφασιστικότητας της Τουρκίας. Πρώτα ο Αλλάχ πιστεύω ότι θα λάβουμε καλά νέα το συντομότερο και από την περιοχή που βρίσκεται τώρα ο Πορθητής μας και από το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι στο πλοίο μας Γιαβούζ επιτυχία. Μακάρι ο δρόμος του να είναι ανοιχτός», ανέφερε.

Το «Γιαβούζ», το δεύτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, απέπλευσε σήμερα, Πέμπτη, για τη Μεσόγειο. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το Γιαβούζ θα έκανε έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Σύμφωνα όμως με τον Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικό διευθυντή της τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), το Γιαβούζ θα κάνει έρευνες στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειονατολική Κύπρο. Υπολογίζεται ότι το ερευνητικό σκάφος θα αρχίσει τη γεώτρηση στις αρχές Ιουλίου. «Το Γιαβούζ είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειος πόρους» έγραψε στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ