ΚΟΣΜΟΣ

Τιφλίδα: Πυροβολισμοί, χημικά και 240 τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο

Τιφλίδα: Πυροβολισμοί, χημικά και 240 τραυματίες έξω από το κοινοβούλιο

Άγρια επεισόδια με πυροβολισμούς, χημικά και πολλούς τραυματίες σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης έξω από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα της Γεωργίας, λίγες ώρες μετά την επιχείρηση εισβολής από πολίτες της αντιπολίτευσης στον ίδιο χώρο.

Συνολικά 240 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αυτής της χώρας του Καυκάσου.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, 160 διαδηλωτές και 80 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ και τα δακρυγόνα που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών, οι οποίες προκλήθηκαν από την επίμαχη ομιλία ενός Ρώσου βουλευτή στο κοινοβούλιο της Γεωργίας.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα τις διαδηλώσεις στη Γεωργία ως «ρωσοφοβική πρόκληση».

«Αυτό που συνέβη χθες στη Γεωργία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ρωσοφοβική πρόκληση και δεν μπορεί να προκαλέσει την ανησυχία μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας πως υπάρχουν «ενδείξεις επιθετικότητας εναντίον ρώσων πολιτών».

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως «καταδικάζει δριμύτατα» αυτές τις διαδηλώσεις και πως ανησυχεί για την ασφάλεια των πολυάριθμων Ρώσων τουριστών που μεταβαίνουν στη Γεωργία.

Ηγέτες της γεωργιανής αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα να οργανωθούν «διαρκείς μαζικές διαδηλώσεις» εναντίον της κυβέρνησης και υποσχέθηκαν πως μια νέα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί απόψε από τις 19:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) στο Τμπιλίσι.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ομιλία που εκφώνησε ένας Ρώσος βουλευτής στη γλώσσα του.

Οι συγκεντρωμένοι, γύρω στις 10.000, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, φώναζαν συνθήματα εναντίον του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αρκετές δεκάδες έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο ζητώνατας την παραίτηση του προέδρου του κοινοβουλίου, Ιρακλί Κομπαχίτζε.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απώθησαν και μόνο κάποιοι μεμονωμένοι προσπάθησαν κατόπιν να μπουν στο κτήριο.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, χημικά και δακρυγόνα για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, ενώ υπήρξαν συγκρούσεις σώμα με σώμα, με συνέπεια τον τραυματισμό αγνώστου αριθμού ανθρώπων.

Ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ είναι ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που μετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ορθοδοξία (ΔΣΟ). Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν όταν ο Γκαβρίλοφ, που ασκεί την προεδρία της ΔΣΟ αυτήν την περίοδο, μίλησε στους βουλευτές στα ρωσικά, από την έδρα του προέδρου του κοινοβουλίου της Γεωργίας.

Ρωσία και Γεωργία έχουν διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς τους μετά τον πόλεμο του 2008 και την αναγνώριση, εκ μέρους της Μόσχας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν, τη Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, όπου σήμερα σταθμεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η παρουσία των Ρώσων βουλευτών στάθηκε αφορμή για έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου.

Νωρίτερα, μια ομάδα Γεωργιανών βουλευτών απαίτησε την αποχώρηση της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ρωσία είναι κατακτητής».

«Πρόκειται για μια αυθόρμητη κινητοποίηση των απλών Γεωργιανών, δεν οργανώθηκε από κανένα κόμμα», είπε ο Γκίγκα Μποκερία, ένας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Γεωργίας (αντιπολίτευση) που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ο Γεωργιανός πολυεκατομμυριούχος Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, που θεωρείται ο πραγματικός «ισχυρός άνδρας» της χώρας, ως επικεφαλής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «συμμερίζεται πλήρως την ειλικρινή αγανάκτηση των Γεωργιανών πολιτών».

«Είναι απαράδεκτο ο εκπρόσωπος του κατακτητή να προεδρεύει σε μια σύνοδο στο γεωργιανό κοινοβούλιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διακόψει τη συνεδρίαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ