ΚΟΣΜΟΣ

Κενεβέζος: Η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά όλη την Ευρώπη

Κενεβέζος: Η παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά όλη την Ευρώπη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Τη θέση ότι η προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη, εξέφρασε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και προς το ΑΚΕΛ.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «πάρα πολύ σημαντικές αποφάσεις και ίσως πρωτόγνωρες σε σχέση με μια χώρα που παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες, και δη σε σχέση με την Τουρκία», όπως είπε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κύπρος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να σταματήσει η Τουρκία να λειτουργεί με αμετροέπεια, να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να λειτουργεί ως «ταραξίας της περιοχής», ενώ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται, μέσω και των αποφάσεών της, να αντιλαμβάνεται ότι «η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά και την ίδια την Ευρώπη».

Επιπλέον, ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, κινείται τα τελευταία χρόνια σε μια εξωστρεφή κατεύθυνση μέσω διμερών και τριμερών συνεργασιών που προωθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Το Κυπριακό παραμένει στην προμετωπίδα της ατζέντας, ωστόσο κινούμαστε παράλληλα και σε μια εξωστρεφή και θετική κατεύθυνση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος.

Στον αντίποδα, όπως εκτίμησε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη στην ευρύτερη περιοχή, παραβιάζοντας διαρκώς το Διεθνές Δίκαιο και προβαίνοντας σε κινήσεις επίδειξης ισχύος.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιλαμβάνεται τη διεθνή πολιτική με τρόπο φιλειρηνικό και αντιμετωπίζει τα ζητήματα με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και διεκδικητικότητα στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο κ. Κενεβέζος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς, συστηματικής και αδιάλειπτης συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ